Een woonboot die energie oplevert!

Rob heeft z'n woonschip helemaal aardgasvrij gemaakt. Nu is hij zelfvoorzienend in zijn energiebehoefte en woont hij een stuk comfortabeler. Omdat het een klassiek schip is, moest hij wel goed bekijken hoe de historische en moderne ontwerpstijlen op elkaar konden aansluiten.

Waarom aardgasvrij

Rob vertelt: "Recente ontwikkelingen zoals het afsluiten van de gaskraan in Groningen waren een duidelijk signaal om in actie te komen. In 2013 begonnen we met 3 zonnepanelen als experiment. We hadden als wens om zo weinig mogelijk energie te verbruiken van energieleveranciers. Daarnaast leek het ons verstandig om zelfvoorzienend te zijn in onze energiebehoefte. Vanwege het subsidie aanbod van de gemeente konden we uiteindelijk de overstap maken.”

De aanpassingen aan de woonboot

“Allereerst hebben we de woonboot goed geïsoleerd zodat er geen warmte verloren gaat. Woonboten zijn namelijk een soort vrijstaande huizen. Ze hebben aan alle kanten warmteverlies. Het is dus, als je een oudere woonboot hebt, zeker interessant om te investeren in isolatie. Met subsidies konden we daarnaast meerdere zonnepanelen plaatsen op het dek van ons woonschip. Inmiddels zijn zonnepanelen veel goedkoper, van betere kwaliteit en ze hebben een hoger rendement. Vervolgens hebben we dubbel glas geplaatst, is de bestaande centrale verwarming verwijderd en zijn er in plaats daarvan elektrische verwarmingspanelen geïnstalleerd. Ook hebben we elektrische vloerverwarming en een inductiekookplaat in de keuken."

Hoe bevalt het aardgasvrij wonen

“We hebben nu elektrische vloer- en paneelverwarming en waren in het begin bang dat de elektriciteitsrekening erg zou oplopen maar dat viel mee. Daarnaast loont het de moeite je huis goed te isoleren. Door het HR++ glas in de kozijnen, vloer- en dakisolatie wonen we nu erg comfortabel."

Nog meer maatregelen

“We zijn benieuwd naar de wetsvoorstellen voor het terugleveren van energie. We verbruiken namelijk in de winter meer energie en leveren in de zomer meer terug. De zonnestroom die je zelf niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling krijg je daar net zoveel voor als je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Afhankelijk van de ontwikkelingen rond deze regeling overwegen we om een thuisaccu aan te schaffen. Een thuisaccu is een batterij met een grote capaciteit, waar je overtollige stroom in kunt opslaan.”

Reactie mensen in de omgeving

“De reacties uit mijn omgeving zijn wisselend. Sommige vinden dat het nog geen nut heeft om nu al zonder aardgas te verduurzamen. Maar je hebt ook mensen die vervolgens zelf zonnepanelen zijn gaan plaatsen om energie op te wekken. Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden om je woning te verduurzamen en toekomstbestendig te maken. Dan is het goed om eens te zien hoe anderen dat aanpakken of aangepakt hebben. Het is leuk om over duurzaam wonen te praten. Zelf heb ik het met kennissen en buren ook over inductiekoken en het plaatsen van zonnepanelen. Ik had zelfs onze zeilvereniging zover gekregen om 80 zonnepanelen op het dak te plaatsen!"

Lastige dingen tijdens het overstappen

“Net als de grachtenpanden hebben woonboten geen standaard maten. We hebben een traditionele woonboot, een verbouwd vrachtschip. Het ruim en voormalig verblijf zijn omgebouwd tot woonruimte. Hiervoor moet je kijken naar de ruimte, leiding en isolatie mogelijkheden. Het luiken dak bleek erg gunstig om zonnepanelen te installeren. Omdat het een klassiek schip is moesten we wel goed bekijken hoe de historische en moderne ontwerpstijlen op elkaar konden aansluiten.”

Tip voor andere Amsterdammers

“Voordat je begint is het belangrijk om een duidelijk plan voor jezelf op te stellen. Voor verwarming is de benodigde capaciteit veel lager als vaak wordt aangenomen. En als het nog wel een keertje echt koud wordt trekken we een trui aan. Hou rekening met het aanbod en de ontwikkeling rondom duurzame middelen zoals zonnepanelen, warmtepompen, zonneboiler of een thuisaccu.”

Lees ook op deze website bij 'Wat doen Amsterdammers':

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen?

Op de webpagina Aardgasvrij van de gemeente lees je hoe we van het aardgas af gaan, wat de alternatieven zijn, en nog veel meer.

Ga naar Aardgasvrij op Amsterdam.nl