Green Office VU - studenten als aanjagers van een groene beweging

Sinds 2014 heeft de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) een Green Office. Een platform waar studenten, docenten en medewerkers samenkomen om gezamenlijk duurzame initiatieven te starten, ideeën uit te wisselen en samenwerkingen aan te gaan. En dat werpt z’n vruchten af. Veel studenten, docenten maar ook aangehaakte partners steken vrijwillig de handen uit de mouwen.

63 bomen in 18 verschillende landen

Bij de Green Office van de VU hebben we een samenwerking met Ecosia opgezet. Ecosia is een zoekmachine die bomen plant van 80% van de opbrengsten die hun zoekopdrachten ze opleveren. We hebben ons ingezet om van ecosia de standaardbrowser te maken op de VU. In 2020 zijn er met ecosia 3.715 zoekopdrachten uitgevoerd, wat tot het planten van 63 bomen in 18 verschillende landen heeft geleid.

Groene vingers

Op de daken van de universiteit zijn grote bakken geplaatst waar groente wordt verbouwd. Ook is er een GO-Foodhub waar elke week lokaal geproduceerde groenten en fruit opgehaald kan worden.

Circulaire HUB

Op de campus Uilenstede is een hub gecreëerd waar studenten die de campus verlaten meubels inleveren die zij niet langer nodig hebben. Hier kunnen nieuwe studenten dan weer gebruik van maken.

Composteersysteem met wormen

Samen met Stichting Buurtcompost wordt onderzoek gedaan naar een ondergronds composteersysteem met wormen. Zo kunnen wij groen afval op de campus gaan hergebruiken. Hierbij willen we ook onderzoeken hoe compost van de hoogste kwaliteit gemaakt kan worden en hoe studenten en medewerkers bij het project betrokken kunnen worden.’

Meer weten?