Jungle Amsterdam wil Oost tot het meest duurzame stadsdeel van Amsterdam maken

Een stadsdeel waar de verduurzaming van onderop wordt gedragen en waar ook aandacht is voor de sociale aspecten van duurzaamheid. Zo krijgt iedereen de kans om deel te nemen aan een duurzame wereld.

Bottom-up organisatie

Jungle Amsterdam bestaat sinds 2016 en is een bottom-up organisatie die zich richt op de vragen die de bewoners en ondernemers uit stadsdeel oost hebben. Het is een kennis- en informatiecentrum voor iedereen die wil verduurzamen zoals huurders, VvE's, particuliere eigenaren, jongeren, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties en ondernemers. Er worden activiteiten georganiseerd zoals het Duurzaam Jungle Café, talkshows, groensafari's, Infopunt Duurzaamheid, activiteiten en festivals rondom gezonde voeding, energietransitie-avonden en een Duurzaamheidsmarkt.

Jungle biedt onafhankelijk advies, helpt om problemen op te lossen en verbindt mensen met elkaar en initiatieven. Zo ondersteunt Jungle verschillende bewonersprojecten en initiatieven en zoekt Jungle actief de samenwerking op met anderen die zich ook inzetten voor een duurzame samenleving. Daarnaast helpt Jungle bewoners, die (nog) niet actief zijn, met de eerste stappen om te verduurzamen.

Duurzaamheidsthema’s

Jungle focust zich op de volgende onderwerpen:

  1. Energietransitie: hierbij ligt de nadruk op energie besparen. Jungle biedt informatie over hoe je je huis of pand kunt isoleren, welke (kleine) maatregelen je kunt nemen of hoe je je energieverbruik kunt verlagen.
  2. Groen en klimaatadaptatie: advies over vergroening van je stad, buurt en huis. Ook adviseert Jungle hoe je groen als middel in kan zetten om wateroverlast en hittestress tegen te gaan.
  3. Circulair: bewustwording vergroten over een wereld zonder afval. Hierbij wordt het belang voor hergebruik, spullen delen en repareren onderstreept. Zo heeft Jungle ook een weggeefbibliotheek en -winkel en biedt Jungle diverse workshops en trainingen rondom dit thema.
  4. Voedsel en gezondheid: voor een gezonde en duurzame voeding en leefstijl. Jungle geeft hierover workshops en voorlichting. Met ook workshops over het belang van duurzaam voedsel en de verborgen CO2-impact van voedsel en hoe we die kunnen verminderen.

Elke vrijdag heeft Jungle een duurzaamheidsspreekuur waar je advies kunt krijgen over de verschillende duurzaamheidsthema’s. Daarnaast heeft Jungle ook diverse sociale- en culturele programma’s. Bekijk de website van Jungle voor meer informatie en de agenda.

Ambitie

Jungle heeft de ambitie om de energietransitie-projecten op te schalen naar 2020 door de infraroodcampagnes te intensiveren. Ook het uitvoeren van een aardgasvrijcampagne in samenwerking met Thuisbaas staat op het lijstje, net zoals de collectieve inkoop van isolatiematerialen en PV-panelen, en het leasen van witgoed.

Jungle Amsterdam werkt o.a. samen met !WOON, AFWC, 02025, Thuisbaas, het Duurzaam Bouwloket, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Haarlem Klimaatneutraal, Geodan en TNO.

Meer lezen