Farida: ‘Mijn huis was altijd koud’

Hoe hoog staat jouw thermostaat ‘s winters? Die van Farida uit de Pieter Nieuwlandstraat stond standaard op 23 graden. Toch had ze het altijd koud in huis. Totdat Francis kwam.

Toen Francis vier jaar geleden 46 werd, besloot hij vrijwilligerswerk te gaan doen. ‘Ik kwam uit een diep dal en had een grote schuld. Omdat ik met behoud van uitkering in de schuldsanering mocht, wilde ik iets terugdoen. Zo begon ik als licht- en geluidstechnicus bij Jungle.

Jungle is een onafhankelijk informatie- en adviescentrum voor duurzaamheid, met vooralsnog één ontmoetingsplaats: het infopunt aan de Tweede van Swindenstraat. Onder leiding van Jannekee Jansen op de Haar wil Jungle Amsterdam Oost tot het meest duurzame stadsdeel van Amsterdam maken.

Echte helden

Verduurzaming is bittere noodzaak, vindt Jungle-directeur Jannekee. Maar, zegt ze, ‘veel verduurzamingsprojecten richten zich op de koplopers, mensen met een dikke portemonnee die wél geld hebben voor zonnepanelen, warmtepompen en Tesla’s. Hartstikke mooi dat zij het goede voorbeeld geven, maar er is ook een grote groep die hen niet kan volgen. Deze groep heeft minder tot heel weinig geld.’

Jungle is er voor iedereen. Maar voor Amsterdammers die minder dan 140 procent van het minimumloon verdienen, doet het team van Jungle extra hard zijn best. ‘Zij zijn de echte helden’, zegt Jannekee.

Bij het infopunt is een wekelijks spreekuur voor vragen over verduurzaming. Er is een weggeefwinkel, en een toonkamer waar je drie infraroodpanelen, diverse soorten dubbel glas en isolatiemateriaal kunt bekijken. Jungle organiseert presentaties, workshops en acties zoals ‘Steentje eruit, plantje erin’. En je kunt een infraroodscan laten uitvoeren.

FIXbrigade

De eerste keer dat Francis voor Jungle infraroodopnames maakte, ging er een wereld voor hem open. Met een infraroodcamera zie je waar kou de ruimte binnenkomt en warmte verdwijnt. Kieren in kozijnen, versleten tochtstrips, gordijnen en opgestapelde spullen die warmte tegenhouden.

Al gauw voerde de handige Francis ook reparaties uit bij de mensen thuis. Hij kitte kieren, plakte radiatorfolie, loste elektraproblemen op, verving tochtstrips, dorpels en kaderprofielen. Kortom, hij de fikste de boel. Zo ontstond de FIXbrigade.

Kleine maatregelen

Na twintig jaar woont Farida eindelijk in een comfortabel huis. ‘Volgens de woningbouwvereniging was mijn huis goed geïsoleerd. Ik had wel een nieuwe ketel gekregen, maar dat hielp niets.’

Op aanraden van een buurvrouw bezocht Farida Jungle. Omdat ze slechtziend is en afgekeurd voor werk, vroeg ze bij Jungle of iemand haar kon helpen met klusjes in huis. Nog dezelfde dag ontmoette ze Francis en een paar weken later had hij gefikst waar Farida al jaren last van had. ‘Voorheen stond mijn verwarming continu op 23 graden, nu hooguit op 21,5.’

Elk stadsdeel een Jungle

Als het aan Jannekee ligt, krijgt elk stadsdeel zijn eigen Jungle. Een plek waar tegenstellingen overbrugd worden, waar je ontdekt hoe voedsel langer houdbaar blijft, hoe je kieren kit of boomspiegels beplant. Een plek waar je gewoon even binnenloopt.

Meer lezen

Benieuwd wat Jungle voor jou kan betekenen?

Bij het infopunt is een wekelijks spreekuur voor vragen over verduurzaming. Er worden presentaties, workshops en acties georganiseerd. Er is een weggeefwinkel, en een toonkamer waar je drie infraroodpanelen, diverse soorten dubbel glas en isolatiemateriaal kunt bekijken.

Bekijk de agenda van Jungle