Ketelhuis WG gaat voor lokale, aardgasvrije ‘Ketelhuiswarmte’

Ooit huisde op het WG-terrein een ziekenhuis. De gebouwen werden verwarmd via een collectief warmtenet met warm water uit een ketelhuis. Dat ketelhuis staat er niet meer, maar Ketelhuis WG hoopt nu weer zo’n collectief warmtesysteem te realiseren.

De energiecoöperatie werd eind 2018 opgericht door een groep enthousiaste bewoners. Met steeds meer leden, geïnteresseerde buurtbewoners, gemeentelijke steun en hulp vanuit het stadsdeel zit de vaart er goed in.

De wethouder ondersteunt het initiatief. En Stadgenoot, een van de woningcorporaties op het terrein, adviseert huurders lid te worden van de energiecoöperatie. Eigenaars en gebruikers van de gebouwen op het WG-terrein onderzoeken nu hoe ze hun warmtevoorziening gezamenlijk kunnen verduurzamen.

Huis van de toekomst

Historische foto van het gebouw Pathologisch Anatomisch Laberatorium op het WG-terrein, waar het Huis van de Toekomst komt.

Op het gebied van duurzaamheid gebeurt er nog meer op het WG terrein. Zo zijn de Fietsersbond, Gered Gereedschap en NOPPES er gevestigd. Ook zijn er plannen om een ‘Huis van de toekomst' te maken, in een klein gebouw dat nu geen publieke functie heeft. Het moet een duurzaamheidshub met demonstratieruimte worden, waar iedereen straks kan zien en voelen wat het verduurzamen van woon- of werkruimte inhoudt.

Meer lezen