Middenmeer eerste sportpark van Nederland met vlindercertificaat

In de zomer van 2020 behaalden de beheerders van het Sportpark Middenmeer in Amsterdam Oost als eerste sportpark van Nederland een Kleurkeurcertificaat. Het certificaat werd uitgereikt door De Vlinderstichting.

Dankzij deze cursus weten de beheerders precies hoe ze de idylles moeten bijhouden die zij speciaal voor de vlinders hebben aangelegd. Door de vele natuur is het park niet alleen fijn om hier te sporten, maar kun je ook een leuke wandeling maken tussen de vogeltjes en vlinders.

Natuurvriendelijk onderhoud en idylle

Initiatiefnemer Peter werkt bij de Gemeente Amsterdam en geeft leiding over het beheer van eigen buitenaccommodaties. Ongeveer 10 jaar geleden begon hij met natuurvriendelijk onderhoud bij het sportpark dat wordt bijgehouden door beheerders en vrijwilligers uit de buurt. Ongeveer vijf jaar geleden werd de eerste idylle aangelegd.

Peter: “Het idee om idylles te zaaien was ontstaan bij vrijwilligers uit de buurt. Een idylle is een dijkje waar speciale planten op staan die nectar en stuifmeel leveren en waar vlinders eitjes kunnen leggen. Ik vond het een goed idee en ging er gelijk mee aan de slag. Door middel van subsidie en het Kleurkeur basis persoonscertificaat van De Vlinderstichting is dit een groot succes geworden. Wij zijn dan ook het eerste sportpark van Nederland die vanuit De Vlinderstichting gehonoreerd werd. In totaal hebben 25 beheerders van de buitendienst van de sportparken deze cursus gedaan en mogen zij zich Kleurkeurdeskundige noemen. Hierdoor kunnen we in de toekomst ook bij de andere parken in Amsterdam een vlinder vriendelijk beleid doorvoeren.”

Geen extra onderhoud

De beheerders weten nu precies hoe ze de idylles moeten onderhouden. Maar veel is hier niet voor nodig vindt Peter: “Wat mij heel erg is meegevallen, is dat je na het aanleggen van zo een stukje voor vlinders je er geen extra onderhoud aan hebt. Dit wordt vaak gedacht. Op ons park worden de struiken handmatig geknipt door vrijwilligers, dat maakt het extra mooi en ben ik erg blij mee. Maar dit is niet per se nodig als je een idylle wilt bijhouden. Het is namelijk niet zo dat als er een stukje beschadigd wordt door machines het gelijk heel erg is. Soms is het juist goed en komen er andere planten weer vanzelf voor terug. Het grappige is dat planten op de goede plek gaan staan als wij ons er niet mee bemoeien.”

Trots

Peter: “Ik ben zelf heel graag in de natuur en vind het belangrijk dat je hier als bezoeker niet alleen kan sporten, maar ook kunt genieten van de natuur. Daarom is Middenmeer ook geen sportcomplex, maar een sportpark. Ik ben er stiekem wel trots op hoe mooi het park is en krijg hier ook veel complimenten over van bezoekers. Kom eens een kijkje nemen op het park als de lente weer ontluikt en de bloembollen opkomen.”

Wil jij ook aan de slag met het vergroenen van jouw buurt?

Een groene buurt levert niet alleen meer woonplezier op, het helpt ook de biodiversiteit en maakt de buurt regenbestendig. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kunt doen en hoe je dit financiert.

Check de Duurzame Wegwijzer