Plastic Whale: de eerste professionele plastic fishing company

Plastic Whale uit stadsdeel West is in 2017 uitgeroepen tot de meest duurzame MKB’er van het stadsdeel. Benieuwd naar wat hun ondernemerschap zo bijzonder maakt? Oprichter Marius Smit vertelt hierover.

Plastic Whale is de eerste professionele plastic fishing company ter wereld. Smit: “We organiseren plastic visevenementen voor bedrijven, scholen en toeristen. We creëren waarde uit plastic afval door hier unieke en goede producten van te maken. Zo bouwen we er sloepen van waarmee we weer plastic uit de grachten vissen. Binnenkort maken we ook kantoormeubilair van plastic uit Amsterdam en andere plekken wereldwijd.”

Een unieke onderneming

Een unieke onderneming dus, die ook voor de oprichter nieuw terrein was. Smit: “Ik had nog nooit een boot bestuurd, laat staan gebouwd. En toch wilde ik van Amsterdams grachtenplastic een boot bouwen. Nu is er een enorm netwerk van betrokken burgers, bedrijven en overheidsinstanties. We hebben een vloot van negen sloepen en met duizenden mensen plastic gevist.”

Niet alleen door het vissen van plastic uit onze grachten draagt Plastic Whale bij aan duurzaamheid. Ook de eigen bedrijfsvoering is duurzaam. “Onze sloepen zijn elektrisch. Verder komen we met ov en fiets naar het werk, gebruiken we groene energie en werken we met lokale leveranciers voor de lunch. Het tapijt is gemaakt van visnetten uit de Filippijnen. Binnenkort krijgen we zonnepanelen op het dak en zitten we op ons eigen circulair kantoormeubilair.”

De Amsterdamse wateren plasticvrij

Plastic Whale is een op en top Amsterdams initiatief. Het is voor en door Amsterdammers gemaakt. Smit: “We combineren Amsterdams ondernemerschap met lef, creativiteit en ambitie en ouderwets gezellige Amsterdamse betrokkenheid. Samen met burgers, bedrijven en overheden houden we de Amsterdamse wateren vrij van plastic."

Smit: “Nu ik toch op deze mooie wereld ben, laat me dan iets positiefs bijdragen. Bij duurzaamheid denk ik vooral aan innovatie: hoe kan ik een probleem oplossen op een nieuwe manier? We hebben vernieuwende bedrijven nodig om de problemen in onze wereld aan te pakken.”

Plastic Whale: "Samen maken we van Amsterdams grachtenplastic waardevolle producten. Samen vissen we de Amsterdamse grachten plastic-vrij."

Meer lezen

Benieuwd hoe jij duurzaam om kunt gaan met je spullen?

Als Amsterdammer heb je allerlei mogelijkheden om duurzaam om te gaan met je voedsel, je kleding en je spullen. De Duurzame Wegwijzer helpt jou op weg.

Check de Duurzame Wegwijzer