Schoonschip: Europa’s meest duurzame drijvende wijk, ontwikkeld door bewoners
De drijvende woonwijk Schoonschip is de proeftuin voor duurzame woningen. De zelfbouwers van Schoonschip zijn echt pioniers en koplopers op het gebied van circulariteit, energie-opwek en mobiliteit. Na vele jaren van onderzoeken, ontwerpen en bouwen zijn de laatste woonboten in januari 2020 afgemeerd.
Eigen elektriciteit
De schoonschippers zijn van het gas af en wekken hun eigen elektriciteit op, beschikken elk over een eigen batterij en zijn aangesloten op een smart grid. Dit grid stelt de schoonschippers in staat om elektriciteit onderling uit te wisselen. De woningen zijn zeer goed geïsoleerd (EPC = maximaal 0), zijn gebouwd met duurzame materialen en worden verwarmd met 30 warmtepompen die een deel van de benodigde warmte aan het water van het kanaal onttrekken doormiddel van een warmtewisselaar.
Zwart water
Naast de eigen energie-opwek is Schoonschip aangesloten op de bioraffinaderij van Waternet. In deze pilot wordt zwart water (uit toilet) en grijs water (uit vaatwasser, wasmachine) in een gescheiden stroom afgevoerd, om het te vergisten en om te zetten in energie. Alle huizen hebben een vacuüm toilet in de woonboot.
Mobiliteitshub HUUB
Ook op het gebied van mobiliteit zijn ze voorzien van een e-hub. Doormiddel van een samenwerking met Hely delen ze elektrische auto’s, e-bakfietsen en e-bikes. De rest van de buurt in Buiksloterham doet ook inmiddels mee en het aanbod beweegt mee met de vraag.
Sociale duurzaamheid
Schoonschip is bovendien een prachtig voorbeeld van sociale duurzaamheid. Het zelfbouwtraject was er een van de lange adem en en in de loop der jaren heeft zich een hechte gemeenschap gevormd. Zonder de onderlinge steun was het project er niet gekomen.