Schoonschip: Europa’s meest duurzame drijvende wijk

De nieuwe drijvende wijk Schoonschip is de proeftuin voor duurzame woningen. De zelfbouwers van Schoonschip zijn echt pioniers en koplopers op het gebied van circulariteit, energie-opwek en mobiliteit. Na vele jaren van onderzoeken, ontwerpen en bouwen zijn de laatste woningen bijna klaar.

Eigen elektriciteit

De schoonschippers zijn van het gas af en wekken hun eigen elektriciteit op, beschikken elk over een eigen batterij en zijn aangesloten op een smart grid. Dit grid stelt de schoonschippers in staat om elektriciteit onderling uit te wisselen. De woningen zijn zeer goed geïsoleerd (EPC = maximaal 0), zijn gebouwd met duurzame materialen en worden verwarmd met 30 warmtepompen die warmte aan het water van het kanaal onttrekken.

Zwart water


Naast de eigen energie-opwek is Schoonschip aangesloten op de bioraffinaderij van Waternet. In deze pilot wordt zwart water (uit toilet) en grijs water (uit vaatwasser, wasmachine) in een gescheiden stroom afgevoerd, om het te vergisten en om te zetten in energie.

Mobiliteitshub HUUB


Ook op het gebied van mobiliteit zijn ze voorzien, met de mobiliteitshub HUUB met 6 elektrische auto’s, 4 e-bikes, en een bedrijfswagen voor de verhuizingen. Dit wordt in de loop der tijd verder uitgebreid.

Sociale duurzaamheid

Schoonschip is bovendien een prachtig voorbeeld van sociale duurzaamheid. Het zelfbouwtraject was er een van de lange adem en en in de loop der jaren heeft zich een hechte gemeenschap gevormd. Zonder de onderlinge steun was het project er niet gekomen.

Meer weten?

Op het online platform van Schoonship vind je alle lessen die ze graag met anderen delen.

Lees ook het nieuwsbericht: Slim systeem voor Schoon Schip