Etalageproject | Slim systeem voor Schoonschip

Het zijn de meest duurzame waterwoningen van Europa – de drijvende woonwijk van het project Schoonschip aan de Buiksloterham. Dertig waterwoningen wisselen via een privaat netwerk onderling elektriciteit aan elkaar uit, mede dankzij het smart grid van van system & platform integrator Spectral. Spectral is ook één van de 30 internationale partners van het EU-project ATELIER waar in de Buiksloterham een energieleverend district wordt opgeleverd.

“Schoonschip is een community van likeminded people, 46 huishoudens op dertig woonarken die collectief en zo duurzaam mogelijk op het water willen wonen”, legt commercieel directeur Tom Westra uit. “Spectral kreeg van Schoonschip de opdracht om de community zo zelfvoorzienend mogelijk te laten zijn."

Thuisbatterij

"Eerst hebben we gekeken naar de verwachte energiebehoefte en de opslag. Voor een centrale opslag ter grootte van een container was geen plek, dus ontwikkelden we voor al die waterwoningen een thuisbatterij.”

Bovenzicht van de woonboten van de duurzame drijvende wijk Schoonschip

Smart microgrid platform

De moeilijkheid zit volgens Tom vooral in de piekvraag.. “Als het -10 graden is en alle dertig woonarken zetten ’s ochtends tegelijk hun warmtepomp aan, krijg je een piekvraag. Om die extreme pieken af te vlakken, heeft Spectral in samenwerking met het onderzoeksinstituut Fraunhofer ITWM een super-geavanceerd smart microgrid platform geïmplementeerd. Deze software behandelt alle batterijen als één buurtbatterij, ziet waar een overschot is en waar een tekort, en kan die elektriciteit onderling uitwisselen. Door zelf de pieken op te vangen, en de elektriciteit op te slaan en slim te distribueren hebben we veel minder stroom nodig van het publieke net.

Hulde voor de koplopers

“Schoonschip is dus zélf energieleverancier in de eigen community”. “Normaal gaat dat via een energiebedrijf. Daarom is ontheffing aangevraagd. De techniek is er, maar de regelgeving loopt achter. Gelukkig wil Amsterdam koploper zijn en denkt flexibel mee om voor zo’n experiment een uitzondering te maken – top! En hulde voor de koplopers: technologie is één, maar je hebt primair de mensen nodig die hun nek durven uit te steken. Met dit project laten we zien dat het kan.”

Meer lezen

Bron: Amsterdam.nl | Nieuw Amsterdams Klimaat. Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050