Slim blauw-groen dak bestuurt afvoer van 25.000 liter regenwater op afstand

Het gemeentelijke pand aan de Ite Boeremastraat 1 in de Helmersbuurt heeft sinds het najaar van 2021 een slim blauw-groen dak. Dat wil zeggen dat er verschillende soorten planten groeien én dat het dak regenwater opvangt. Slim, omdat de afvoer van de 25.000 liter regenwater op afstand kan worden bestuurd. Op het dak wordt ook duurzame energie opgewekt door 52 krachtige zonnepanelen.

Verduurzamen tijdens groot onderhoud

Het dak van 700 vierkante meter was aan vernieuwing toe. Hét moment om te innoveren, te verduurzamen en tegelijkertijd het leefklimaat in het pand te verbeteren. Het klimaatadaptief maken van daken is nog sterk in ontwikkeling. We doen met dit project nieuwe kennis op om in de toekomst andere panden te verduurzamen.

Verkoeling, biodiversiteit en wateropvang

In de stad is het warmer dan buiten de stad. Een groen dak zorgt niet alleen voor meer isolatie van een pand, maar verkoelt ook de omgevingstemperatuur. Een zwart bitumen dak wordt namelijk bijna 3 keer zo warm als een groen dak.

Groen trekt daarnaast verschillende soorten insecten aan en haalt fijnstof uit de lucht. De gebruikers van het pand zoals verloskundigen en fysiotherapeuten profiteren van een lagere energierekening en een gelijkmatigere binnentemperatuur.

Door het opvangen van regenwater kan het water in droge periodes teruggegeven worden aan de planten op het dak. Dat scheelt drinkwater. Daarnaast voorkomt de opvang van regenwater overbelasting van het riool. Goed voor alle Amsterdammers, planten en dieren dus!

Onderzoeksdak

“Nu maken we vaak een keuze tussen een groen dak of het aanleggen van zonnepanelen. Sommige daken zijn voor beide niet geschikt omdat ze bijvoorbeeld in de schaduw liggen. We stellen dit dak ter beschikking voor onderzoek om te leren hoe we onze daken optimaal kunnen benutten,” vertelt Romeo Rawi, projectleider van de gemeente voor de vernieuwing van dit dak.

RESILIO (Resilience nEtwork of Smart Innovative cLImate-adapative rOoftops) onderzoekt hier hoe verschillende slimme combinaties van duurzame maatregelen elkaar kunnen versterken. Welke vegetatie zou je bijvoorbeeld kunnen planten onder zonnepanelen, hebben de panelen een hoger rendement als ze boven groen of water worden geplaatst en wat is daarvoor dan de ideale hoogte?

De ontwikkeling van het dak wordt een jaar lang vastgelegd en zal als timelapsevideo te zien zijn op de website van RESILIO. Het RESILIO-project is een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Waternet, MetroPolder Company, Rooftop Revolution, HvA, VU, Stadgenoot, de Alliantie en De Key.

Waarom dit project

Amsterdam bereidt zich voor op extremer weer. Het regent steeds vaker en harder terwijl de zomers steeds warmer en droger worden. We werken daarom aan het klimaatadaptief maken van onze eigen panden. Meer over de verduurzaming van de gemeentelijke organisatie lees je op amsterdam.nl/greenoffice.

Benieuwd hoe jij je bedrijf, huis of straat regenbestendig maakt?

Maak je huis, bedrijf, tuin of straat regenbestendig met de tools en tips van Rainproof. Zo voorkom je wateroverlast en schade.

Ga naar Rainproof.nl