Voetbalvereniging Zeeburgia verduurzaamt

Voetbalvereniging Zeeburgia uit Amsterdam wekt sinds 2017 haar eigen zonnestroom op via 104 zonnepanelen. Hiermee bespaart de club elk jaar 27.500 kWh grijze stroom. De verduurzaming van de club kwam mede tot stand door een lening van het Duurzaamheidsfonds van de Gemeente Amsterdam.

Marianne van Leeuwen, voorzitter Zeeburgia: "Toen wij besloten een nieuw clubhuis te bouwen was het voor ons heel logisch om duurzaamheid daarin mee te nemen. Zo zijn er ledstrips, sensoren in de douche en een goede HR-ketel geplaatst. We wilden ook graag zonnepanelen op het dak om onze eigen schone stroom op te wekken. Dit is inmiddels gelukt, mede dankzij subsidie en een lening bij het Duurzaamheidsfonds van de gemeente Amsterdam."

Geld verdienen met zonnepanelen

"Met de zonnepanelen kunnen wij ook geld verdienen via sponsoring. Voor €250 kunnen bedrijven een jaar lang een zonnepaneel adopteren. Als duurzame sponsor komt hun bedrijfslogo op ons Energiescherm en krijgen ze bijvoorbeeld ook elk jaar een rapport met de duurzame opbrengst van hun sponsoring.”

Energiescherm

Voetbalvereniging Zeeburgia vindt het belangrijk om haar leden deelgenoot te maken van de verduurzaming. Naast een ludieke bewustwordingsactie, hangt er in het clubhuis een energiescherm. In sportieve beelden zien leden daarop hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken en hoeveel stroom de vereniging gebruikt.

Animatie van voetbalveld met zonnepanelen op tribune. Onderin staat het aantal opgewekte kilowattuur zonnestroom 102.3, dit staat gelijk aan 682 km rijden met een elektrische auto.
Op een speciaal ontworpen energiescherm is de opwek van zonnestroom te zien (afb: Sportief Opgewekt)

Lees ook bij 'Wat doen Amsterdammers': Middenmeer eerste sportpark van Nederland met vlindercertificaat

Benieuwd hoe jij jouw sportvereniging verduurzaamt?

Sportverenigingen kunnen vaak veel geld en energie besparen door hun clubhuis te verduurzamen. Dat is dus goed voor de clubkas én het milieu. Op Amsterdam.nl vind je advies en de financieringsmogelijkheden.

Bekijk de mogelijkheden op Amsterdam.nl