Westergas werkt op veel fronten aan verduurzaming

Op het terrein is een breed scala aan maatregelen voor schone energie, energiebesparing en duurzaamheid zichtbaar.

Water

Zo wordt het water uit de spartelvijver gebruikt voor het besproeien van het manifestatieveld. Het vuile water uit de vijver wordt opgeslagen in een bassin onder het korfbalveld en later gebruikt voor het sproeien. Bij de vijver van de Gashouder vind je bijenkasten. Bij de Join-the-Pipe waterpunten is gratis drinkwater beschikbaar.

Zon voor de buurt

Het dak van De Gashouder is beschikbaar gesteld aan buurtbewoners voor het opwekken van zonne-energie. Er liggen nu 1.024 zonnepanelen; de administratie wordt geregeld door energiecoöperatie Ecostroom.

Raam- en dakisolatie

Isolatie zorgt voor een energiebesparing van 30%. Van diverse monumentale gebouwen zijn de daken geïsoleerd, zoals het Transformatorhuis, het Machinegebouw en het Oostelijk Meterhuisje. Soms zodanig dat de isolatie ook meteen geluiddempend werkt. 


Voor historische raamkozijnen is modern glas en dubbel glas vaak te dik. Raamisolatie is dan niet zo eenvoudig. Bij de Westergas zijn verschillende methoden toegepast om de ramen toch te isoleren. In het Transformatorhuis zijn achterzetramen aangebracht. En in het Oostelijk Meterhuisje is monumentenglas gebruikt: zeer dun dubbel glas dat wel in historische kozijnen past.

En verder …

Led-verlichting heeft gezorgd voor een energiebesparing van 65%. Afvalinzameling op het terrein wordt gedaan met elektrische voertuigen. Westergas wil ook volledig plasticvrij worden.

Ook andere partijen in de omgeving zitten niet stil en doen een bijdrage. Het Conscious Hotel in het voormalig stadsdeelkantoor is het eerste aardgasvrije hotel. Alles draait op elektriciteit, die volledig afkomstig is van Nederlandse windenergie. Ook gebruiken ze een warmte-koude-opslaginstallatie (WKO), die bodemenergie gebruikt voor het verwarmen en koelen van het gebouw. Het stadsdeel en de gemeente hebben een duurzame stroomvoorziening aangelegd voor festivals op het terrein.

Wil jij ook slim verduurzamen?

Of je nu een bewoner bent, een bedrijf of een instelling. Ook jij kunt iets doen. Met de Duurzame Wegwijzer krijg jij binnen 1 minuut een persoonlijk overzicht van de duurzame stappen die jij kan zetten en hoe je dit kan financieren.

Ga naar de Wegwijzer