Woonboten met groene daken maken de grachten van Amsterdam duurzaam en nog mooier

Met groene daken veranderen de boten van de Grachten van Smaragd in kleine stadsdiamantjes.

Aaneengeregen zouden alle woonboten zo een schitterend sieraad in de grachten vormen: de Grachten van Smaragd. Daken van woonboten zijn de meest zichtbare daken van de stad. Bewoners in Oud-West keken uit op talloze grijze woonbootdaken. Met Grachten van Smaragd willen ze ervoor zorgen dat woonboten hun daken vergroenen. Dat ziet er mooier uit en is ook nog eens goed voor de stad. De initiatiefnemers hopen dat veel woonboten daar in mee gaan. Rondom de Hugo de Grootkade zijn nu al 15 woonboten voorzien van een groen dak.

Biedt verkoeling en verbetert luchtkwaliteit

Zonnepanelen zijn vaak niet mogelijk, vanwege het beperkte draagvermorgen van een woonbootdak. Gezien de lage en vaak schaduwrijke ligging van woonboten is het ook niet efficiƫnt. Toch is verduurzaming mogelijk. Een groen dak biedt sterke geluids- en warmteisolatie: in de zomer houdt het een woonboot wel 3 tot 5 graden koeler. Ook beschermt het de bitumen tegen zonlicht en weersinvloeden, waardoor het dak twee tot drie keer zolang mee gaat. Groene daken zijn ook goed voor de stad omdat ze de biodiversiteit bevorderen en de luchtkwaliteit verbeteren. Ze zorgen ook voor minder hittestress. Elke groene woonboot is een extra boom in de stad.

Meer lezen

Benieuwd hoe jij kunt verduurzamen?

Of je nu een bewoner bent, een bedrijf of een instelling. Isoleer je huis of je bedrijfspand, stap over op schoon vervoer of vergroen je buurt. Doe wat bij jou past. Met de Duurzame Wegwijzer zie je snel wat jij kunt doen en hoe je dit financiert.

Check de Duurzame Wegwijzer