Groen dak op je woonboot sieraad voor de stad

Drie en een half jaar geleden verhuisden Ella Kruzinga en Peter Vos naar hun woonboot in West. ‘Piet’, zo noemen ze hem liefkozend, vanwege het Mondriaanmotief aan de buitenkant. Anderhalf jaar geleden kreeg Piet een groen dak. Want dat is prettig voor de buurt en voor zijn bewoners.

Een paar jaar geleden besloten Ella en Peter te verhuizen. Ze wilden graag gelijkvloers gaan wonen, met het oog op de toekomst. Tot hun verrassing zat er ook een woonboot bij de voorstellen van de makelaar. Ze waren meteen verkocht. Eigenlijk zagen ze voornamelijk voordelen. Een vrije woning in een leuke buurt, én, voegt Peter olijk toe, ‘bestand tegen het stijgende waterpeil’.

Grachten van Smaragd

Ella doet het woord: “We hadden al eens hier en daar een woonboot met een groen dak gezien. Zo’n dak met plantjes vonden we een interessant idee. En precies op het goede moment kwam er een folder binnen van de Grachten van Smaragd. Dat is een stichting die zoveel mogelijk woonbooteigenaren over wil halen om hun daken te ‘vergroenen’. Zij organiseerden een informatiemiddag over groene daken op woonboten. Daar kregen wij veel handige informatie.”

Voordelen voor bewoners en buurt

Ella vertelt dat de trekkers van die stichting zelf niet op een woonboot wonen. Want niet alleen woonbootbewoners hebben belang bij een groen dak. De omgeving heeft er ook plezier van. Een uitzicht met wat natuurlijk groen is fraaier dan een grijs dak. Bovendien is groen rustgevend, vangt het regenwater op en levert het een bijdrage aan een betere luchtkwaliteit.

Bloemetjes en bijtjes

“Zelf zie je natuurlijk niet wat er op je dak ligt. Maar dat het er van bovenaf mooier uitziet vonden wij ook een prettig idee. Voor onszelf tellen heel andere voordelen. Isolatie bijvoorbeeld. Het groen op het dak houdt ons ‘s zomers koel en ‘s winters warm. Het scheelt enkele graden. Daarnaast is elk lapje groen in de stad goed voor de bloemetjes, bijtjes, vlinders en andere insecten. Daar dragen we graag aan bij.”

Zo ging het

Het viel eigenlijk best mee om het dak te laten begroeien. “We hebben contact opgenomen met iemand die allerlei verschillende soorten sedum verkoopt. Sedum is een vetplantje dat altijd kort blijft en goed bestand is tegen alle soorten weer. Eerst kwam er iemand van het bedrijf langs om te kijken of het dak geschikt was en om alles op te meten. Gelukkig was het dak stevig genoeg en volgde een afspraak om het te komen leggen. Eerst legden ze de onderlagen en daarna rolden ze een plag sedum uit. Vers gestoken uit een weiland waar ze het kweken. Het was in een middagje gepiept. Je kunt het ook zelf leggen, hoor”, haast ze zich om er aan toe te voegen. “Maar wij kozen voor de gemakkelijke weg.”

Lichtgewicht

Op een woonboot kun je geen laag grond met sedum leggen. Dat is te zwaar en dan daalt de boot te veel. “Wij hebben een systeem zonder aarde. In plaats van aarde groeit onze sedum op een soort lichtgewicht deken, met een simpele afwateringslaag eronder. Sedum heeft niet veel nodig, twee keer per jaar wat bemesten is alles. Ik kan het iedereen aanraden. En nog een tip: vraag subsidie aan bij de gemeente, dat scheelt enorm veel geld.

Informatie en subsidie

Op de website grachtenvansmaragd.nl vind je informatie over het bewonersinitiatief en de aanleg van groene daken. En ook hebben zij nog voor enkele woonbootbewoners een startbedrag in de aanbieding.

Amsterdammers en organisaties kunnen subsidie aanvragen bij de gemeente voor het aanleggen van groene daken en gevels. Goed voor milieu, klimaat en waterafvoer. Kijk op Subsidie Groene daken en gevels hoe je de subsidie aanvraagt.

Bron: Amsterdam.nl