Bewoners tegen zwerfafval komen samen op Schoon West
Het aantal initiatieven van bewoners die hun handen uit de mouwen steken tegen zwerfafval groeit. Het nieuwe online platform Schoon West toont alle initiatieven in stadsdeel West en staat vol tips. “Steeds meer mensen willen iets doen voor het milieu en het klimaat. Zelf zwerfafval opruimen met je buren is een heel eenvoudige manier en werkt aanstekelijk”, aldus oprichtster Anne Marie.
Competitie de Schoonste Straat
Anne Marie vertelt: “Het begon met de zwerfafval opruimcompetitie de Schoonste Straat van Bos en Lommer. We startten in 2019 met 9 straten waarbij bewoners in de wijk Bos en Lommer gewapend met grijpers en afvalzakken streden om de titel de Schoonste Straat. De competitie werkt erg aanstekelijk en is flink gaan groeien. Inmiddels doen er 32 straten mee en zijn we ook met 8 straten in de wijk De Baarsjes gestart.”
Nieuwe opruimgroepen
“Er zijn ook bewonersgroepen die op een andere manier hun straat, park of speelplein schoonhouden. Op het platform SchoonWest tonen we alle initiatieven in stadsdeel West. Zo kun je als bewoner zien waar je zelf kunt aansluiten of kun je in je eigen straat zelf een groepje starten als er nog niemand actief is. Wij helpen dan als daar behoefte aan is.”
Verslavend en aanstekelijk
“Steeds meer mensen willen iets doen voor het milieu en het klimaat. Je merkt het ook aan het succes van de Landelijke Opschoondag en World Cleanupday en acties langs de Noordzee. Zelf zwerfafval opruimen is een heel eenvoudige manier. Het werkt aanstekelijk en voor sommige mensen zelfs een beetje verslavend. Bovendien is het ook gezellig, want dankzij het meedoen met het opruimen van je straat of buurt ontstaan er nieuwe contacten tussen buurtgenoten.”
Reacties op straat
“De reacties van voorbijgangers op straat zijn heel wisselend als je aan het opruimen bent. Er zijn mensen die totaal niet reageren en die gewoon langs je heen lopen en doen alsof je niet bestaat. Er zijn mensen die een compliment geven van ‘goed bezig’. Ook zijn er mensen die vragen hoe je aan die grijper komt omdat ze zelf ook willen helpen opruimen. Dan ontstaat er natuurlijk een gesprek.”
Hoe schoner, hoe minder afval er op straat belandt
“Ik ben blij als er geen zwerfafval meer opgeruimd hoeft te worden, omdat het niet meer op straat terecht komt. Het is onderzocht en bewezen dat mensen minder snel afval op straat gooien wanneer de straat schoon is. Dat is ook mijn persoonlijke ervaring. Als de straat schoon is, moet je een beetje meer lef hebben om je afval op straat te gooien. Hoe vaker er wordt opgeruimd in het begin, hoe groter de kans dat je op een gegeven moment minder hoeft te doen.”