De FIXbrigade fikst je kieren

De slimste manier om energie te besparen en je energierekening te verlagen is je huis beter isoleren. De FIXbrigade van Jungle in adviseert bewoners én voert maatregelen uit in stadsdeel Oost, Centrum, Noord en Nieuw-West.

Energiearmoede

De kosten voor energie nemen jaarlijks toe. Bij duurzaamheidscentrum Jungle Amsterdam zien we dat veel mensen met een laag inkomen in de problemen komen. Als meer dan 10% van het inkomen opgaat aan de energierekening, spreken we van ‘energiearmoede’.

FIXbrigade

In 2018 is Jungle gestart met de FIXbrigade in Amsterdam Oost. Onze fixers komen bij bewoners thuis en geven informatie over energiebesparing. Sinds de zomer van 2022 werkt de FIXbrigade ook in Amsterdam Centrum, Amsterdam Noord en Amsterdam Nieuw-West.

De fixers voeren ook kleine energiebesparende maatregelen uit. Ze zijn in te schakelen voor de volgende drie activiteiten:

  • De uitvoer van de kleine isolatie maatregelen bij mensen thuis; kitten, tochtstrippen, radiatorfolie, brievenbusborstel, roosters in de vensterbank, ledlampen e.d.
  • Het waterzijdig inregelen van de CV (bij minder dan 16 graden). Hierbij wordt de cv-installatie zo ingesteld dat het cv-water gelijkmatig verspreid wordt over de verwarmingselementen. Dit is zuiniger in verbruik en zorgt voor meer comfort in huis, doordat de verschillende ruimtes gelijktijdig op temperatuur komen.
  • Het maken van een infraroodscan van de woning (bij minder dan 5 graden). Hiermee wordt zichtbaar waar warmte via kieren en gaten ontsnapt.

Door deze maatregelen kunnen bewoners behoorlijk wat energie en geld besparen. En minstens zo belangrijk: hun huis wordt er vaak een stuk comfortabeler van. Voor mensen met een laag inkomen zijn materialen en uitvoering geheel gratis. Anderen betalen een geringe vergoeding.

Leerwerktraject tot fixer

Vanaf maart 2021 is het project opgeschaald en uitgebreid met een leerwerktraject. Hierbij leiden we werkzoekenden en stagiairs op tot fixer. Iedereen die handig is, het leuk vindt om met mensen om te gaan en minimaal 1 dag per week beschikbaar is, kan meedoen.

Leerlingen van de FIXbrigade lopen altijd met een ervaren fixer mee. Ze leren met name in de praktijk. Daarnaast zijn er workshops voor de theoretische kennis.

Door dit leertraject te volgen vergroten de deelnemers hun kansen op de arbeidsmarkt. We zijn in gesprek met werkgevers om uitstroom naar betaald werk te creëren. En ondertussen helpen de fixers andere Amsterdammers met een laag inkomen om energie en geld te besparen.

Op naar een FIXbrigade voor heel Amsterdam

In dit project werkt Jungle samen met gemeente Amsterdam, !WOON, WPI, UWV en 02025. We delen onze ervaring en kennis met andere organisaties, zodat de FIXbrigade van Jungle een voorbeeld wordt voor heel Amsterdam.

Meer lezen

De FIXbrigade, ook iets voor jou?

Woon je in Oost, Centrum, Nieuw-West of Noord en wil je dat de FIXbrigade jouw huis komt fiksen? Of heb je interesse om zelf fixer te worden? Neem dan contact op met Jungle.

Ga naar Jungle.amsterdam voor meer informatie