100 groene plekken én extra banen erbij
Amsterdam wordt groener en krijgt meer banen. In 100 nieuwe groenprojecten gaan we stenen weghalen en moestuinen, parkjes en groene boomspiegels aanleggen. Zo maken we de stad groener, prettiger én beter bestand tegen extreem weer. Amsterdam besteedt 2,5 miljoen euro uit het Duurzaamherstelplan: een plan voor meer banen en een duurzame stad.
We gaan snel aan de slag. Er is samen met partners en bewoners een lijst van geschikte plekken opgesteld. Daar gaan we groene pleinen, moestuinen, postzegelparken en groene boomspiegels (dat is de grond rond de boomstammen) aanleggen of bomen planten. Plekken waar problemen zijn door hitte, droogte of wateroverlast gaan voor.
Werk
Buurtbewoners die op zoek zijn naar werk en willen bijdragen aan een groene buurt, betrekken we bij deze groenprojecten. De werkbrigade en groenaannemers moeten ervoor zorgen dat zij in dit vakgebied aan de slag kunnen.
Bomen groeien door
Sommige projecten zijn al gestart. In de Boy Edgarstraat in Nieuw-West zijn groeiplaatsen van bomen groter gemaakt. Zo kunnen zij beter groeien en schaduw en verkoeling geven. In januari komen er planten rond de bomen die het water vasthouden en verkoeling geven.
Geraniums
Ook in West worden ongeveer 100 boomspiegels opgevuld met planten, zoals geraniums of bloemrijke zadenmengsels waar bijen en vlinders op afkomen. Deze week gaan de eerste planten en zaden de grond in, het werk loopt door tot in januari. Het gaat om boomspiegels op het Gulden Winckelplantsoen, Reinaert de Vosstraat, de Baarsjes, Overtoom, Kinkerstraat, Spaarndammerstraat en het Zoutkeetsplein.
Extremer weer
Dit plan is onderdeel van hoe Amsterdam zich voorbereidt op steeds extremer weer. Grote steden lopen meer risico’s vanwege alle stenen die warmte vasthouden en het opnemen van water bemoeilijken.
Bron: Amsterdam.nl
Wil jij ook aan de slag met het vergroenen van jouw buurt?
Als Amsterdammer heb je veel mogelijkheden om je huis, tuin of buurt te vergroenen. Een groene buurt levert niet alleen meer woonplezier op, het helpt ook de biodiversiteit en maakt de buurt regenbestendig.