Grof vuil op straat: kast computer broodtrommel bank televisie

18 oktober Donut Dag | Stadsboerderij Osdorp en Pakhuis de Zwijger

Kom ook naar de Donut Dag op 18 oktober. Een dag vol inspiratie, waarbij je leert over het Donutmodel. Een cruciaal element van dit model is ons ‘afval’. Hoe gaan we ermee om en wat is de waarde van afval? Kate Raworth, grondlegger van het Donutmodel, is aanwezig en legt het je uit. Overdag zijn er workshops door heel Amsterdam. In de avond volgt er een programma in Pakhuis de Zwijger.

Van afval naar impact

Bij Stadsboerderij Osdorp vinden ze afval erg belangrijk. Het heeft een verbindende functie. Zij maken van afval nieuwe compost en hier maken ze nieuwe oogst van. Op 18 oktober kun je bij Stadsboerderij Osdorp van 9.00 tot 12.30 workshops volgen. In de ochtend ga je samen met bewoners, ondernemers en maatschappelijke partners op pad door Amsterdam. Er komt een maatschappelijke business case en er worden concrete afspraken gemaakt. Over hoe we het oude systeem kunnen doorbreken. En hoe we kunnen samenwerken aan een nieuw perspectief. Je leert tijdens deze dag hoe je van afval iets nieuws kunt maken, hoe je het kunt scheiden en hoe we er nieuwe grondstoffen van maken.

De Stadsdonut als nieuwe denkwijze voor de 21 eeuw

Het donutmodel wordt gebruikt als hulpmiddel voor een nieuwe manier van denken. Het werkt simpel: mensen, dieren, planten en alles wat leeft op aarde moet binnen de grenzen van de donut passen.

We zijn op weg naar een stad die de mens en de planeet laat bloeien. Duurzaamheid is niet langer meer een optie maar een voorwaarde op onze planeet. Niet langer moeten we elkaars concurrent zijn gericht op succes. De keysleutel is om nu samen te werken. Uiteindelijk willen we een leefbare wereld die ook na ons eigen leven nog houdbaar is, toch?

Beeld je nu een donut in. Een donut heeft één binnenste en één buitenste rand. Wij willen als het ware in ‘het deeg’ van de donut vallen. Dit betekent een economie zonder te veel ongelijkheid tussen rijk en arm én een ecologisch houdbaar systeem. Het probleem is dat we daar nog niet zijn. Wereldwijd is er nog veel ongelijkheid. Miljarden mensen komen een tekort aan basisbehoeften. Dit overschrijdt de binnenste rand van de donut, die gaat over de sociale basisbehoeften van mensen. Ook wordt de buitenste rand van de donut overschreden, omdat we voorbij de grenzen van onze planeet gaan. Denk bijvoorbeeld aan klimaatverandering.

Donut dag

We willen dus niet in het ‘gat’ van de donut, of voorbij de ‘buitenste rand’ vallen. Dan is het evenwicht uit balans, tussen de basisbehoeften van mensen en de ecologische grenzen van de planeet. De uitdaging van de 21e eeuw is om vanuit beide kanten weer terug te komen in de donut.

Tijdens de ‘Donut Dag’ bekijk je samen met geïnteresseerden hoe we concrete maatregelen kunnen nemen. Inspirerende sprekers (o.a. Kate Raworth en Lian Heinhuis, fractievoorzitter van de PvdA) geven advies wat we in de praktijk kunnen doen als burger, als gemeente of als samenwerkingspartner. Hoe keren we terug in de donut? Je leert er meer over op 18 oktober!

Meer weten over de Amsterdam Donut coalitie?

Bekijk wat er allemaal mogelijk is.

Bekijk hier het hele programma.