19 juni | Open Groen Dag 2022

Ontdek de natuur bij jou in de buurt op zondag 19 juni. Je kan verschillende groene locaties in en om Amsterdam en Almere bezoeken. Van grachtentuinen en stadsboerderijen tot stadsparken en moestuinen. Er zijn fiets- en wandeltochten, excursies en proeverijen. Op de Open Groen dag kan je meer dan 100 groene plekken bezoeken.

Open Groen Dag 2022

Deze eerste Open Groen Dag wordt zowel in Amsterdam als in Almere georganiseerd. We willen je laten zien wat voor pareltjes natuur deze stedelijke gebieden herbergen. Wij hebben alvast een aantal groene paradijsjes voor je uitgezocht.

Kijk voor het volledige programma op de website van Pakhuis de Zwijger.

Vroeg vogelen in het het Diemerpark

Voor dag en dauw begint de vogelwandeling in het Diemerpark. In dit unieke stuk natuur hoor je rond de klok van zes nachtegaaltjes of een vrolijke koekoek. Je verwacht het niet maar de ijsvogel woont hier en je kan de bosrietzanger stukjes zang van andere vogels horen imiteren. De vogels zijn druk in de weer met broeden en vliegles geven aan hun jongen, dus neem je verrekijker mee.

Een professionele vogelgids van de vogelbescherming neemt je mee op deze safari. Opgeven kan via de site van pakhuis de zwijger.

Open tuinen West wandeling

Tussen de drukke straten met razende trams en haastige fietsers liggen verscholen tuinen, sommigen zijn al meer dan een eeuw oud. Soms fiets je ongemerkt jaren langs een geurige bloementuin of woon je zonder dat je het wist op een steenworp afstand van een ruisende natuurtuin. Die paradijsjes zijn zo stil en bijna niemand weet van hun bestaan.

Speciaal voor de Open Groen Dag openen verschillende tuinen hun poorten, zodat jij nu ook van dit geheim afweet. Kijk achter de huizen, in de hofjes of op de boten en ontdek wormenhotels, kikkervijvers en vogelbosjes.

Start de wandeling bij Het Eetbare Plantsoen, Nicolaas Beetsplantsoen 1, 1053 KB. Daar zijn plattegronden verkrijgbaar met de locaties van de tuinen. Ssssttt!

Wie heeft de schoonste Wieken?

In Amsterdam staan nog acht oude molens. Molens draaien op water en wind om te malen.

Molen de Otter verwerkt bijvoorbeeld houtsnippers tot zeep. In Krijtmolen d’Admiraal wordt tras gemaakt: een ouderwets herbruikbaar bouwmateriaal dat vroeger werd gebruikt in plaats van cement.
Kom langs en kijk wat er nog meer schuil gaat achter die grote wieken.

Wanneer: 19 juni 2022 van 10.00-17.00 uur.

  • Gaaspermolen – Lange Stammerdijk 20 – Driemond
  • Molen van Sloten – Akersluis 10 – Sloten
  • Krijtmolen d’Admiraal – Noordhollandschkanaaldijk 21 – Amsterdam
  • Molen de Otter -Gillis van Ledenberchstraat 78 – Amsterdam

De beroemde tuin van Maria Hofker

Open Groen dag klaprozen Gemeente Amsterdam Niels Dortland

Maria Hofker was een kunstenares en tuinboekenschrijfster die leefde van 1902 tot 1999. Vanaf 1957 tuinierde Hofker op Tuinpark Dijkzicht. Ze maakte er aquarellen van haar bloemen en planten en de vogels in haar tuin. Maria is beroemd geworden met haar jaarboeken en ‘Schatten van mijn tuin’. Er werd een roos naar haar genoemd op haar 93ste verjaardag. Vanaf 2014 hebben een aantal vrijwilligers haar tuin in ere hersteld.
Kom langs in Tuinpark Dijkzicht voor een rondleiding door haar beroemde tuin. In de kas kan je haar aquarellen bekijken.

Wanneer: 12:00 – 16:00

Waar: Merellaan 25-27 in Tuinpark Dijkzicht, Buitensingel 2, 1114BE, Amsterdam Duivendrecht.

Voor een volledig overzicht van alle activiteiten kijk je op de website van Pakhuis de Zwijger.
De Open Groen dag maakt onderdeel uit van WeMakeThe.City Green en Floriade Expo.