21 maart | Gratis evenement WeMakeTheCity-Green ‘Vier de Lente’

Hoe maak jij als bewoner, organisatie of professional de stad groener? Op de eerste dag van de lente, maandag 21 maart, staat Amsterdam in het teken van WeMakeTheCity-Green ‘Vier de lente’. Een evenement met workshops, challenges en lezingen om mensen met en zonder groene vingers samen te brengen. Sluit je aan bij voedselpioniers, dak-dokters, innovatieve ondernemers en wetenschappers.

Meld je aan voor het gratis evenement via dezwijger.nl

Programma

De dag start in Almere waar de Floriade-aftelklok wordt vastgezet. ’s Avonds verplaatst het programma naar het culturele centrum Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Een avond vol lezingen, presentaties, filmvertoningen, workshops en challenges over de groene stad van morgen.

  • Met verhalen en ervaringen van groene doeners uit de stad.
  • Een presentatie van de resultaten van het onderzoeksproject RESILIO.
  • Een workshop voor dak-eigenaren. Wil jij een groen-blauw dak, maar weet je niet waar je moet beginnen?
  • De interactieve workshop My Urban Green. Wat betekent groen in de stad voor jou?
  • Een Groene Bioscoop met de films Wild in Amsterdam en de documentaires Groene Verbinders, Rooftop Revolution en Boom in Amsterdam.
  • De finale van de Local Food Challenge. Welk voedselduo gaat de beste zaken doen?
  • De aftrap van NK tegelwippen! Haal een tegel uit je (gevel)tuin en krijg een plantje van ons mee terug.
  • Een lezing over Verzilting in onze steden en landschap.

RESILIO Eindpresentatie

Eén van de presentaties is van RESILIO, een slim en duurzaam daken project in Amsterdam. De gemeente Amsterdam realiseerde in samenwerking met 8 partners in drie jaar tijd 10.000 m2 aan slimme, blauw-groene daken. Dit staat gelijk aan twee voetbalvelden. Deze daken dragen bij aan een klimaatadaptieve stad. Door de grote hoeveelheid steen en asfalt is wateroverlast namelijk een steeds vaker voorkomend probleem, en wordt het in onze steden in de zomer vaak veel te heet. Met meer groen en het op een goede manier vasthouden en loslaten van water kunnen we deze uitdagingen aangaan. Het groen geeft een boost aan de biodiversiteit en biedt verkoeling voor de omgeving.

Drie jaar lang is onderzoek gedaan gedaan naar de werking en de verbeterkansen van een blauw-groen dak. Wat waren de hobbels en kansen? En welke uitdagingen kwamen naar voren tijdens de aanleg? Leer er alles over tijdens de eindpresentatie.

Meer weten?