Zondag 4 september tussen 12.00 en 16.00 | Jubileum 30 jaar natuurtuin Slatuinenweg

Natuurtuin Slatuinen viert haar jubileumfeest op Zondag 4 september tussen 12.00 en 16.00. Een bijzonder moment om samen te komen in deze oude tuin.

Groene Oase

Voor de buurtbewoners is het wellicht geen verrassing meer. Maar middenin een woestijn van steen vindt je deze bijzondere groene oase achter de drukke Admiraal de Ruyterweg. De ingang ligt aan de Slatuinenweg.De tuin - en de Slatuinenweg - ligt 1.60 lager dan het polderniveau waardoor het grondwater boven de grond komt. We noemen dit kwelwater en er zit enorm veel ijzer in. Het water is hier terecht gekomen toen het Oerij hier honderden jaren geleden overstroomde. Door dit bijzondere water, dat diep uit de aarde komt, komen er op dit kleine stukje Amsterdam planten voor die je nergens anders ziet.

De Goudveil

De Goudvijl Natuurtuin Slatuinenweg Gemeente Amsterdam Wbraat

De Goudveil is zo'n bijzondere plant. Dit tere plantje heeft een vochtige bodem nodig met water dat een constante temperatuur van ongeveer 9,6-10 graden heeft. Doordat het kwelwater van zo diep komt heeft het die temperatuur.
Het Goudveil is het meest opvallend tijdens de bloei in de vroege lente. Dan kun je tegen de matten van groene bladeren de geel gekleurde meeldraden en geel aangelopen kelkbladen en schutbladeren goed onderscheiden.


De Holpijp

Holpijp Natuurtuin slatuinenweg Gemeente Amsterdam

De Holpijp houdt ook van de moerassige grond hier. De plant leeft in ondiep en zoet water zoals moerassen en moerasbossen. De plant komt van nature alleen voor op het noordelijk halfrond. Van mei tot juli verschijnen er vruchtbare stengels met 1,5-2,5 cm lange sporenaren aan de bovenkant.

De Holpijp is bijzonder omdat hij alleen van heel zuiver water houdt, iets wat hij hier dus vindt, want je ziet hem overal het moeras uitschieten.

Groen in de geschiedenis

Natuurtuin Slatuinenweg

Natuurtuin Slatuinenweg was aanvankelijk een Franse tuin. Zo'n strakke hagentuin waarin symmetrie belangrijk is. Deze tuin werd in 1930 gesticht onder de naam Julianapark en te bezoeken voor publiek. Nog weer hiervoor was het een kwekerij en dus niet voor iedereen toegankelijk.

Op het jubileum zullen tuinders van het eerste uur aanwezig zijn. Ben je dus geïnteresseerd in groen in het verleden van Amsterdam dan is dit een must see!

Natuurtuin Slatuinenweg Gemeente Amsterdam Wieke Braat

Wil je ook een kijkje nemen in deze bijzondere tuin?

Lees er meer over via de website.

Kom meer te weten over dit groene moeras middenin de Baarsjes