31 mei tot en met 6 juni | Week Zonder Afval

Steven van Helsdingen, van Kringloop West, is heel blij met afval. Dat wil zeggen, met spullen die overbodig zijn geworden en een tweede leven verdienen. Maandag 31 mei tot en met zondag 6 juni is de Week Zonder Afval. De uitdaging tijdens deze week: zo min mogelijk afval weggooien. Er zijn leuke acties om het makkelijker te maken.

Elke dag produceren we per persoon zo'n 1,5 kilo afval. En ook al recyclen we daar een groot deel van, het blijft voor het milieu beter om de berg afval te verkleinen.

Afval voorkomen

Nog beter is het om afval te voorkomen. Tijdens de Week Zonder Afval dagen we je uit en krijg je dagelijks tips. 7 dagen met 7 thema’s, zoals: deelinitiatieven, koop tweedehands, reparatie van spullen en bewust inkopen doen. Er is tijdens de week veel te doen. Je kunt podcasts beluisteren, een zero waste wandeling maken, livestreams bekijken of een online kledingbibliotheektour doen. Ontdek of de kringloop bij jou in de buurt een leuke actie heeft tijdens de week.

Goed voorbeeld

Steven van Helsdingen is eigenaar van Kringloop West aan de Hugo de Grootstraat. "De trend is dat mensen steeds minder hoeven te bezitten. Streamingsdiensten hebben de cd’s en dvd’s vervangen. En voor 1 of 2 keer boren per jaar hoef je geen boormachine in huis te hebben. Bij ons leen je een boor voor een dag of huur je de werkplaats als je iets wilt maken of repareren. Mensen denken vooraf vaak goed na over hun aankopen. Doe dat ook als je van je spullen af wil, breng ze bij ons!"

Upcyclen

Met bestaande materialen iets nieuws maken, dat noemen we upcyclen, is de norm bij Kringloop West. Een antieke naaimachine werd verwerkt tot lamp. En van oude frames maken ze kekke racefietsen. In de kelder is ruimte voor ambachtelijke, duurzame werkplekken. Caterina werkt er als stoffeerder. Ze voorziet versleten stoelen van een nieuw stofje, waarna ze weer zo goed als nieuw zijn. De winkel zelf werd ingericht met de afgeschreven inboedel van een school in de buurt. Kledingrekken zijn gemaakt van oude waterleidingpijpen uit de grond onder het pand. De pashokjes zijn oude dossierkasten, de toonbank en boekenkasten zijn gemaakt van afvalhout.

Langzaam naar nul afval

Kijk nog eens in de afvalbak waar je je restafval in gooit. Zit er veel groente-, fruit- en tuinafval tussen? Dat is jammer, want gft levert biogas en compost op. Afval is dan geen afval maar een grondstof voor nieuwe producten. Zo brengen we de teller langzaam naar nul. Twijfel je over wat waar moet worden weggegooid? Kijk op amsterdam.nl/afval.

Meer weten