480 zonnepanelen op bedrijventerrein De Heining

Op bedrijventerrein de Heining schitteren sinds kort 480 zonnepanelen. De ondernemers hebben de panelen laten plaatsen via de collectieve inkoopactie van de gemeente Amsterdam. Een lening bij het duurzaamheidsfonds maakte het mogelijk om mee te doen aan de actie.

Collectieve inkoopactie isolatiemaatregelen en zonnepanelen

In het voorjaar van 2020 organiseerde de gemeente een collectieve inkoopactie in stadsdeel Nieuw-West. Deze actie bood de mogelijkheid om zowel isolatiemaatregelen als zonnepanelen collectief in te kopen. Iedereen die de kosten voor de aanschaf van zonnepanelen niet in een keer kan of wil betalen, kan hiervoor de energielening afsluiten bij het Amsterdamse duurzaamheidsfonds van de gemeente Amsterdam.

Energielening

Hassan Köse van Excellent Auto op de Heining vertelt: “We zijn al langer bezig met hoe we als bedrijf duurzaam kunnen ondernemen. Zonnepanelen zijn alleen een flinke investering en met de lastige coronatijd was dat voor ons niet haalbaar. Dankzij de lening van de gemeente via het duurzaamheidsfonds konden we deze stap zetten. Dit hebben we samen met andere bedrijven op de Heining gedaan.”

Elektra als enige energiebron

Op het bedrijventerrein de Heining valt veel winst te behalen met zonnepanelen. Er is namelijk geen gas aanwezig op het terrein, dus de enige bron van energie is elektra. Deze elektra wordt nu opgewekt met de zonnepanelen op het dak. Dat is een enorme stap voor de verduurzaming van alle bedrijven op het terrein. Daarbij hebben zonnepanelen een levensduur van ongeveer 25 jaar en verdienen zij zich binnen 7 tot 9 jaar terug. Dat betekent dat daarna dus 16 tot 18 jaar helemaal gratis eigen elektriciteit wordt opwekt.

In het zonnetje gezet

Op maandag 11 oktober is wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid Marieke van Doorninck persoonlijk langsgekomen om de ondernemers in het zonnetje te zetten en te feliciteren met deze belangrijke stap naar een duurzaam Amsterdam. Hassan Köse daarover: “We zijn echt trots dat we dit kunnen doen en vinden het fantastisch dat de wethouder dit ziet en waardeert.”

Benieuwd hoe jij je bedrijfspand of bedrijfsvoering kunt verduurzamen?

Als bedrijf heb je in Amsterdam veel mogelijkheden. Met de Duurzame Wegwijzer ontvang je een overzicht van de mogelijkheden en hoe je dit kunt financieren.

Check de Duurzame Wegwijzer