5 natuurgebieden om uit te waaien in en om Amsterdam

Lekker even uitwaaien? In en om onze stad vind je prachtige natuurgebieden. Van mooi moeraslandschap tot wilde weides vol vogels: hierbij 5 tips voor heerlijk rustige natuur op een steenworp afstand van je eigen huis.

Wormer- en Jisperveld

Net buiten de stad vind je het Wormer- en Jisperveld: een prachtig natuurgebied vol weidevogels. In het voorjaar zie je de vogels wroeten in het gras. Ga op stap met een vogelzoekkaart en turf hoeveel verschillende soorten je spot.
Door het hele landschap staan houten en stalen molentjes, die helpen de waterstand in het gebied in evenwicht te houden. Verder vind je in het gebied meerdere leuke plekken voor een welverdiend hapje en drankje
Ontdek meer over dit mooie gebied en doe mee aan de vogelkaart-winactie – en waai binnenkort heerlijk uit in het Wormer- en Jisperveld met je eigen vogelkaart.

De Hoge Dijk

In Amsterdam-Zuidoost vind je natuurgebied De Hoge Dijk. Dit gebied zit vol mooie watertjes, kanalen en meren. Steek ze over via de bruggetjes en zie reigers vissen in de wateren. In de middeleeuwen heette dit moerassige gebied Reyghersbosch, waar de Amsterdamse wijk Reigerbos haar naam aan dankt. In het gebied vind je verschillende speelweiden en een ondiepe speelsloot – erg leuk voor kleine kinderen!

Diemerbos

Languit in de ligweide, of mooie wandelingen maken over verharde paden? Dat doe je in het Diemerbos. Je kunt hier goed picknicken en voor kinderen zijn er fijne speelweides. Zin in meer avontuur? Trek je laarzen aan en wandel door het moerassige stuk over het speciale laarzenpad. Je vindt het Diemerbos naast het Flevopark in Amsterdam-Oost.

Twiske

Boven Amsterdam-Noord vind je de toegangspoort naar het Twiske: een heerlijk natuurgebied waar je makkelijk ontsnapt aan de hectiek van de stad. Je kunt in dit uitgebreide waterlandschap wandelen, fietsen of varen – net waar je zin in hebt. Er zijn ook meerdere officiële zwemplekken in het Twiske, dus nu het zwemseizoen weer geopend is, plons je hier heerlijk in het water.

Noorder IJplas

In het Noordwesten van de stad ligt de bijzondere Noorder IJplas. Het water is hier brak, wat betekent dat het zowel zoet als zout is. Dat zorgt voor bijzondere planten en dieren die je niet op andere plekken vindt – zoals het mooie Kranswier. Je kunt hier goed wandelen. Op de open plekken grazen Schotse Hooglanders – prachtig om te zien. Op sommige delen mag je hond loslopen.

Dus, trek de stoute (wandel)schoenen aan, pak je fiets of de trein en ga eropuit!