7 tips om een wooncoöperatie te starten

Chandar is 31 wanneer hij samen met 20 vrienden wooncoöperatie De Warren opricht. De gezamenlijke woondroom van hem en zijn vrienden vergt tijd en grondig onderzoek. Inmiddels is hun project een voorbeeld voor anderen met eenzelfde woondroom.

Vanuit zijn tijdelijke woning in broedplaats SUP vertelt hij over hoe de wooncoöperatie tot stand kwam, over de ondersteuning van !WOON, over de innovatieve manieren van financiering en over wanneer de eerste palen de grond in gaan. Chandar geeft tips voor wie een wooncoöperatie wilt starten.

1. Ga voor individuele appartementen met gedeelde ruimtes

Chandar is gewend om met meerdere mensen samen te wonen. SUP aan het Surinameplein is een culturele en sociale broedplaats, waar hij met zijn vrouw en vrienden woont die ook in het bestuur van De Warren zitten. Hun kamer bedraagt 16 m2 en daarbij zijn diverse gezamenlijke ruimtes zoals een studeerkamer, atelier, meditatieruimte, woonkamer en keuken. Dit is in het klein wat ze met de Warren in het groot willen realiseren.

Straks bij De Warren worden de individuele appartementen flink ruimer (studio’s van 20m2 tot 70m2 voor gezinnen) en komt er een garage voor 14 e-auto’s, een dakterras, groentekas, grote tuin, gedeelde industriële wasmachines, kinderspeelruimte, coworkingspace, makerspace (om te klussen), danszaal/yogastudio, iedere verdieping een gemeenschappelijk keuken plus op de begane grond één grote gemeenschappelijke keuken. Het project biedt plek aan 50 mensen, waarvan een groot deel vrienden van Chandar. Hun pand wordt expliciet zo ingericht dat die ook bereikbaar is voor mensen met rolstoel en mensen op latere leeftijd. Op dit moment zijn de meesten 40 jaar en jonger, maar op termijn zullen de leeftijden mengen.

Opzet van ontwerp de Warren. Collectieve ruimtes op de begane grond en verwerven door gebouw. Woonkeukens gekoppeld aan collectief en privé op alle verdiepingen. Natuur inclusieve gevel om gehele gebouw. Tiny houses op bovenste verdieping in e-city forest. Foto: Copyright Natrufied Architecture
Opzet van ontwerp de Warren. Foto: Copyright Natrufied Architecture

2. Start een onderzoeksgroep

Nadat de vrienden met succes in Portugal een permaboerderij hadden opgericht, verlangden ze bij terugkomst in Nederland naar de manier van samenleven van toen. Ze richtten met 20 mensen een onderzoeksgroep op om te kijken hoe ze hun gezamenlijke woondroom konden realiseren. In 2016 stuitten ze op de vorm van een wooncoöperatie. Een jaar later zochten ze een locatie voor hun woondroom en !WOON adviseur Clemens Mol mailde hen over een tender van de gemeente voor bouwgrond op het Centrumeiland. In drie weken tijd werkten ze 24/7 vanuit broedplaats de Ceuvel om de ruggengraat van het plan in elkaar te zetten. Hun harde werken werd beloond: zij wonnen de tender. Met als resultaat dat eind augustus 2020 de eerste heipalen de grond ingaan.

3. Vraag advies en begeleiding

Dat hun woningen gebouwd gaan worden is een fantastisch resultaat van hun gezamenlijke inspanning en goede voorbereiding. Wat de groep kenmerkt is hun gezamenlijke woondroom en doorzettingsvermogen, want het plan en de oprichting van de wooncoöperatie hadden veel voeten in de aarde. Het plan moest op sociaal, juridisch en financieel gebied kloppen. Met name bij de laatste twee aspecten bracht Clemens Mol van !WOON zijn expertise in: hij keek mee met de organisatievorm, hielp met de statuten en was een belangrijke schakel richting de bank die de wooncoöperatie hielp te financieren.

Ontwerpschets de Warren met houten gevels en balkons waar groene begroeing tegenaan groeit.
Ontwerpschets gevelaanzicht De Warren. Foto: Copyright Natrufied Architecture

Meer lezen

Benieuwd naar de rest van de tips? Ga naar de website van !WOON.

Wil jij ook een wooncoöperatie starten of wil jij je oriënteren en gelijkgestemden ontmoeten? !WOON organiseert gratis basiscursussen en biedt begeleiding.

Bron: !WOON.nl

Foto's: Copyright Natrufied Architecture