70 jaar watersnoodramp | Pakhuis de Zwijger maandag 30 januari 20.00

Op Maandag 30 januari om 20.00 staat de Watersnoodramp van 1953 centraal. Een avond over 1953 én 2053. De toegang is gratis.

Een van de sprekers is Rem van den Bosch. Kunstenaar en Fotograaf van de serie “Here comes the flood.” In zijn werk laat Van den Bosch op unieke wijze zien hoe hoog het water komt als de Nederlandse dijken doorbreken. Door het hele land fotografeerde hij op iconische plekken die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering en zeespiegelstijging. We spraken met hem.

Here comes the flood

Je bent een Rotterdammer die in Zeeland woont omdat je erg van het water houdt. Leef jij met de angst voor het water?

Ik maak me wel zorgen. Het gaat niet goed. Wij moeten zorgdragen voor onze wereld, om het over te dragen aan de volgende generaties. Dat weten we wel en toch doen we het niet. Ik voel me mijn hele leven al verbonden met de natuur, filosofie van de native volkeren, hoe wij leven met de natuur. Ik denk dat veel antwoorden bij de native volkeren ligt. Ook hoe je mensen kan vertellen over klimaatverandering en de dreiging van het water.

Hoe zouden we mensen dan moeten vertellen over klimaatverandering?

Ik merk dat de boodschap lastig te brengen is. Een positief beeld is de juiste manier. Ik kijk naar hoe verhalen al generaties lang verteld worden: een lied, een dans of een verhaal. In onze tijd is dat kunst. Dat maak ik. Kunst kan voor verandering zorgen, ik denk dat daar een oplossing in ligt. “Here comes the flood” is een verhaal.

En ik maak lesprogramma’s voor scholen waar ik met kinderen hierover praat. Daarnaast probeer ik mensen met voedsel te overtuigen hun CO2 afdruk te verlagen. Ik zet hierbij in op het eten van schaal en schelpdieren.

Here comes the flood

Leeft dit overal evenveel?

Klimaatverandering leeft overal evenveel, het maakt dus niet uit waar in Nederland je met mensen praat over klimaatverandering. Ik creëer een decor waarbinnen die gesprekken plaats kunnen vinden.

In Pakhuis de Zwijger ga ik vertellen over mijn beweegredenen: we hebben de wereld in bruikleen, en we moeten de impact van ons handelen begrijpen. De mens bezit helaas niet de gave om de impact van haar handelen te overzien.

Here comes the flood

Is je werk nu nog ergens te zien?

Mijn werk is nu te zien op Schiphol bij de aankomstlocatie. Weten al die reizigers wel dat ze op 4 meter onder zeespiegel staan. De tentoonstelling zorgt er wel voor dat men beseft hoe bizar het eigenlijk is dat ze daar staan.

Ik zou “Here comes the flood” graag in New York willen maken. Dan gaat dit verhaal pas echt de wereld over.

Kom ook naar Pakhuis de Zwijger!

Wat zijn de lessen van de grootste natuurramp uit de moderne Nederlandse geschiedenis, deze week 70 jaar geleden?

Het programma start om 20.00 en is gratis.