De stad in transitie: 935 woningen in Amsterdam Zuidoost verduurzaamd.

Woningcorporatie Eigen Haard, het Nationaal Warmtefonds, twee Verenigingen van Eigenaren (vve's) en de gemeente Amsterdam hebben de handen ineengeslagen om samen bijna duizend woningen te verduurzamen. Een redelijk unieke financiële samenwerking tussen overheid, huurders en huiseigenaren in Zuidoost.

935 duurzame woningen

In de wijk Holendrecht in Zuidoost worden de komende anderhalf jaar 935 woningen verduurzaamd. Een megaproject waarbij verschillende partijen de krachten hebben gebundeld en zo 42 miljoen euro voor de verduurzaming bij elkaar legden. 700 woningen zijn in handen van woningcorporatie Eigen Haard. De rest is particulier bezit. Samen met de huiseigenaren vormt Eigen Haard twee vve's.

Nationaal Warmtefonds

Het verduurzamingsproject wordt geschat op 42 miljoen euro. Dat wordt deels betaald met subsidiegeld van het Rijk en en de gemeente Amsterdam. Ook leveren de vve's een bijdrage. Meer dan de helft wordt geleend van het Nationaal Warmtefonds.
Bestuurslid Maartje Brans van het Nationaal Warmtefonds: "Aan deze twee vve's hebben we gezamenlijk een lening verstrekt van 27 miljoen euro." En dat is de hoogste lening ooit verstrekt door het Warmtefonds.

De lening

De lening moet binnen twintig jaar worden afbetaald door de huiseigenaren en Eigen Haard. De woningcorporatie belooft dat de huren niet omhoog zullen gaan. Wel gaat de eigenaarsbijdrage voor huizenbezitters omhoog zegt Ewald Pengel, voorzitter van één van de vve's. Van 80 euro naar 240 euro. "Niet schrikbarend omhoog, maar toch omhoog. Het geld moet toch ergens vandaan komen."

Op naar Energielabel A

Alle 935 woningen in Zuidoost krijgen nieuwe kozijnen en HR glas. Ook worden de vloeren en daken geïsoleerd. Hierdoor gaan de woningen van energielabel E en C naar energielabel A. Én de huizen zijn klaar om van het aardgas af te gaan.