Aanleg Voedselbos in het Amsterdamse Bos

In het Amsterdamse Bos leggen we een voedselbos gecombineerd met boslandbouw aan. In het Voedselbos staan verschillende bomen, struiken en kruiden: van elke plant kun je wel iets eten. Van november tot december helpen vrijwilligers met het aanleggen van het Voedselbos. Vrijdag 9 december staken een groep medewerkers van de Gemeente Amsterdam van Groen en Voedselstrategie de handen uit de mouwen.

De rijp staat nog op de bladeren wanneer de eerste vrijwilligers zich melden bij de keet naast de Geitenboerderij. Hoewel de temperatuur anders doet vermoeden, is dit het moment om bomen, struiken, heesters en kruiden in de grond te zetten. Verspreid over verschillende plantdagen verzamelen zich hier groepen vrijwilligers om onder begeleiding van vrijwilligerscoördinator Manou van der Noort te helpen met het aanplanten van het bos.

Voedselbos Amsterdamse Bos Eva Akerboom gemeente Amsterdam

Voedselbos en boslandbouw

Het Voedselbos bestaat uit een combinatie van voedselbos en boslandbouw. Bomen, struiken, kruiden en ingezaaid teelgoed zijn verdeeld over verschillende rijen en stroken. De planten zijn zo veel mogelijk inheems. Dit zijn planten die van nature in ons klimaat voorkomen. Verder vind je er ook niet-inheemse planten. Deze ochtend plantten we biologische aardbeien van Noordoogst, frambozen en allerlei soorten bessen. Blauwe bes, zuurbes, aalbes, allemaal krijgen ze een plek in de koude grond.

Voedselbos Amsterdamse Bos Eva Akerboom gemeente Amsterdam

Eetbare natuur

Het Voedselbos is niet gericht op grote productie, maar vooral op educatie. Het Voedselbos laat zien dat je gezond voedsel dichtbij kunt produceren. In het Voedselbos maak je op een laagdrempelige manier kennis met eetbare planten en vruchten die van nature in Nederland voorkomen. Je leert er over de eetbare natuur én het is de enige plek waar je een beetje mag wildplukken in het Amsterdamse Bos!

Voedselbos Amsterdamse Bos Eva Akerboom gemeente Amsterdam

Geiten helpen mee

Ook de dieren van de Geitenboerderij helpen een handje mee. Geiten en/of koeien grazen in het gras in het midden van het Voedselbos. Ook knagen de geiten zo nu en dan aan de wilgen. De combinatie van akkerbouw en grazende geiten en koeien verbetert de bodemstructuur en stimuleert de wortelgroei van de planten.

Voedselbos Amsterdamse Bos Eva Akerboom gemeente Amsterdam

Vrijwilligers

Vrijwilligers zorgen voor de aanplant en het onderhoud van het Voedselbos. De plantdagen zijn inmiddels vol, voldoende vrijwilligers hebben zich aangemeld.

Voedselstrategie

Het Voedselbos is onderdeel van de Voedselstrategie van Amsterdam. De Amsterdamse voedselstrategie is erop gericht om Amsterdammers bewust te maken van het belang van voedsel en van de gevolgen van hun keuzes: minder vlees en bewerkt voedsel, minder verspilling, kortere lijnen tussen boer en burger. Het Voedselbos laat zien dat je gezond voedsel dichtbij kunt produceren.

Meer informatie

Het Voedselbos ligt aan de oostkant van Geitenboerderij de Ridammerhoeve. Van november tot december wordt het bos aangeplant. In het voorjaar van 2023 wordt het Voedselbos geopend. Hier vind je meer informatie.