Een aardgasvrije wijk: lokale energiecoöperaties de toekomst van de stad?

In Amsterdam Oud-West maken bewoners samen met de Gemeente Amsterdam de wijk aardgasvrij. Energiecoöperatie KetelhuisWG is een bewonersinitiatief dat plannen ontwikkelt voor een lokaal warmtenet. Aardgasvrijregisseur Dick Spruitenburg ziet dit project als een voorbeeld voor de toekomst en hij hoopt dat het op andere plekken overgenomen kan worden.

Samenwerken voor aardgasvrije buurten

Een aardgasvrijregisseur is het aanspreekpunt voor de bewoners van een wijk om te helpen bij het proces van aardgasvrij worden. Dick werkt veel samen met de energiecoöperatie voor de ontwikkelingen van een lokaal warmtenet. “KetelhuisWG heeft een heel sterk netwerk van actieve bewoners opgezet. Ik denk dat daar de kracht zit van energiecoöperaties,” zegt Dick. “Als gemeente zijn we daar heel blij mee, want wij kunnen het niet op dezelfde manier opzetten”.
De Gemeente Amsterdam ondersteunt graag bewonersinitiatieven om samen met bewoners te werken aan het aardgasvrij maken van wijken.

Dick is aardgasvrijregisseur

Aquathermie om huizen te verwarmen

Aquathermie is een techniek waarbij warmte uit oppervlaktewater, afvalwater en drinkwater kan worden gewonnen om huizen te verwarmen. Het is een bekende techniek die al ruim 20 jaar wordt toegepast in nieuwbouwwoningen en flats.
Op het WG-terrein wordt warmte gewonnen uit het oppervlaktewater van het dichtbijgelegen kanaal. Zo worden ongeveer 1200 huizen en bedrijven verwarmd. Het project van KetelhuisWG is volgens Dick bijzonder omdat de buurt zich op het terrein van het voormalige ziekenhuis uit 1893 bevindt. Aquathermie wordt ook op de oudste huizen toegepast. "Er zijn steeds dingen die je voor het eerst tegenkomt en je bent iedere keer het wiel opnieuw aan het uitvinden," zegt Dick. Het gebruik van aquathermie op historische panden brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, maar brengt ook kansen om te laten zien hoe deze techniek kan worden toegepast op oude huizen.

Amsterdam aardgasvrij in 2040

De meeste huishoudens in Amsterdam worden momenteel verwarmd met aardgas. De gemeente heeft als doel om in 2040 geen aardgas meer te gebruiken. Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken, zoals met warmtepompen, elektriciteit of warmtenetten.

Als bewoner of energiecoöperatie kan je bijdragen aan een aardgasvrije buurt. Neem eens een kijkje op amsterdam.nl/aardgasvrij voor meer informatie, of neem rechtstreeks contact met ons op via [email protected].