Week zonder Afval: Afval bestaat straks niet meer op de Zuidas

Het is de Week zonder Afval. In 2050 wil Amsterdam een circulaire economie zijn. Een stad met een gesloten kringloop waarin afval niet meer bestaat. Afval wordt energie of een grondstof voor iets anders. Op de Zuidas zijn zo'n zeventig bedrijven hiermee aan het experimenteren. De week zonder afval zal in de toekomst altijd zijn!

Stel je voor: een wereld zonder afval. Waarin de hele stad een gesloten kringloop heeft, en al ons afval wordt hergebruikt. Die wereld wordt steeds meer werkelijkheid tijdens de jaarlijkse Week zonder Afval, die nu plaatsvindt.

De Zuidas is al hard op weg naar deze werkelijkheid. Daar wordt door zo’n 70 bedrijven geëxperimenteerd met een helemaal circulaire economie: afval wordt voorkomen, of verwerkt tot energie en grondstoffen voor een nieuw product. Zo worden de eerste stappen gezet naar Zuidas Afvalvrij in 2030, en naar de volledig circulaire economie die Amsterdam in 2050 wil zijn.

Zuidas Zero Waste: het idee

In 2018 ontstond op de Zuidas het idee afvalvrij te worden. De Green Business Club (GBC) Zuidas tekenden toen de Zero Waste Zuidas overeenkomst. In een notendop: in 2030 bestaat afval niet meer op de Zuidas. De nadruk van de overeenkomst ligt op het voorkomen van afval. Resterend afval wordt lokaal en hoogwaardig verwerkt.

Om te onderzoeken of zero waste mogelijk is stellen deze bedrijven zichzelf nu steeds vragen als: Waarom doen we wat we doen? Waarom wegwerpbekertjes, en niet eigen mokken? Wat gebeurt er met het organische afval? En welke rol speelt inkoop?

Een gesloten kringloop: waarom hebben we dit echt nodig?

Om in 2030 0% afval te hebben, zijn er een heleboel aanpassingen mogelijk, zo blijkt. Het begint al bij inkoop. Circulair inkopen draait om de vraag: hebben we dit echt nodig, en waarom? Dat vraagt om een heel andere manier van denken. De deelnemende bedrijven krijgen daarom trainingen in circulair inkopen aangeboden. De basis daarbij is: wat je niet koopt, hoef je niet weg te gooien. Zo voorkom je dus afval.

Ook het inkopen van herbruikbare artikelen, in plaats van wegwerpartikelen, helpt. Papieren handdoekjes worden op plekken vervangen door luchtdrogers. En waarom zou je kiezen voor snijbloemen, als er ook prachtige circulaire, blijvende bloemen bestaan? Misverstanden over de Amsterdamse afvalketen

Binnen de Amsterdamse bedrijven bleken nog wel eens misverstanden over afval te bestaan. Zo wordt huisvuil in Amsterdam door de afvalverwerker gescheiden. De Amsterdammer mag plastic, drinkpakken en metaal thuis meestal dus in 1 zak weggooien. Voor bedrijven zijn deze regels anders: bedrijfsafval wordt wel al bij de vuilnisbak gescheiden. Deze misverstanden worden uit de weg geruimd, waardoor de bereidheid om afval te scheiden toeneemt.

Afvaldata: meten is weten

Een andere uitdaging die de afgelopen jaren opkwam: veel data over afvalstromen ontbreekt. Kantoren huisvesten verschillen bedrijven, en daardoor weten individuele organisaties niet hoeveel en welk afval ze produceren. Dat maakt het lastig in te schatten hoe je afval kan verminderen.

Waar dat kan, weegt men nu het afval per bedrijf. Zo kan een nauwkeurige analyse worden gemaakt van wat er in het afval zit. Bedrijven zien zo welk afval voorkomen had kunnen worden, en welk afval niet in de betreffende zak hoort. Met die kennis kan ieder bedrijf eigen, doelgerichte keuzes maken rond verder voorkomen van afval.

Reststromen: dat wat overblijft uit al het andere afval

Er blijft altijd wel een beetje afval over. Die reststromen worden in een circulaire economie zo veel mogelijk geryclcled. Van tissues worden weer tissues gemaakt. Oud papier wordt weer papier. En organisch afval wordt vergist in een biovergister tot energie of het wordt compost. Hoogwaardig is hierbij het sleutelwoord. Er wordt steeds besloten: hoe haal je de meeste waarde uit de reststromen?

Subsidie voor duurzaam initiatief

De Green Business Club heeft een subsidie voor dit duurzame initiatief gekregen van de gemeente. Deze subsidie is ingezet om te onderzoeken wat de beste manier is om tot 0% afval te komen. Met de uitkomsten gaan ze op de Zuidas verder. Van de resultaten van dit initiatief kan de hele stad weer leren: hoe gaan we verder in circulair ondernemen?

De subsidie is vanaf april 2024 weer aan te vragen. Green Business Club Zuidas blijft zich ondertussen inzetten voor een afvalvrije Zuidas in 2030 – ook buiten de Week zonder Afval.