‘Afval geven we een nieuwe bestemming’

In het voorjaar van 2020 opent in het oude sportpark Riekerhaven de vernieuwde stadsboerderij en café-restaurant KasKantine. Die zat aan het Delflandplein, maar moest verhuizen.

Menno Houtstra is bedenker van de KasKantine. Hij studeerde aan de Wageningen University & Research. Jarenlang werkte hij in ontwikkelingslanden en in Oost-Europa. Zijn kennis en ervaring nam hij mee naar Amsterdam. Op het terrein in Riekerhaven heerst volop bedrijvigheid. De aarde is gespit, materialen liggen netjes opgestapeld. Er staat een grote wand met daarop ‘KasKantine’.

Groter en professioneler

Houtstra: “We gaan nu bouwen in Riekerhaven. Het wordt groter en professioneler dan de KasKantine aan het Delflandplein. We kunnen er 7 jaar blijven, is de verwachting. We zetten een plexiglazen kas neer. Die kas is de voormalige theesalon van het Amsterdam Museum. Een kas houdt regen en wind tegen. In de kas kunnen we dan bouwen met alle bouwmaterialen die we kunnen krijgen. We verbouwen er grondstoffen voor gezonde en lekkere maaltijden voor buurtbewoners.”

Werkplaats

“Op het terrein komt weer een flinke moestuin en een openbare tuinbouwkas. Ook de 3 publieke beachvolleybalvelden en de picknickplaats verhuizen mee. De bouwmaterialen zijn restanten uit de bouw en van de sloop. We maken er ook een werkplaats voor de buurt van, voor de reparatie van fietsen. Al onze materialen zijn in wezen circulair. We zetten ze in op plekken waar ze wel bruikbaar zijn.”

Off grid

“De KasKantine wordt ‘off grid’ gebouwd. Dat betekent: zonder aansluiting op het riool, water- en elektriciteitsnet. Het is een experiment. Off grid bouwen mag niet volgens de wet. Maar wij hebben de status van wetenschappelijk experiment, dan mag het wel. We gebruiken lokale hulpbronnen voor water, verwarming en elektriciteit. We zorgen voor ons eigen (regen)water en de waterzuivering.”

Afval bestaat niet

“De bouwmaterialen zijn restanten waar bouwbedrijven vaak vanaf willen. Afval is een grondstof, en die geven we een nieuwe bestemming. Het eten dat wordt bereid komt van het eigen land of uit de overschotten van (super)markten. Groente en fruit dat anders op de afvalhoop verdwijnt. Afval bestaat niet.”

Commoning

“We sluiten ons aan bij de gedachte van ’commoning’. Dat is een nieuwe, hedendaagse manier van denken over economische systemen. Mensen gaan gezamenlijk de grond en hulpbronnen beheren. Zij willen invloed uitoefenen op hun leefomgeving, op het gebruik van de grond. We zijn een coöperatie van ongeveer 20 vrijwilligers. 3 van ons verdienen nu een basisinkomen van € 200,- per maand. Voornamelijk uit de omzet van het café.“

Buurtbewoners blij

“We hebben veel medewerking van de mensen van stadsdeel Nieuw-West. Zij hebben er onder meer voor gezorgd dat de KasKantine in de buurt kan blijven. Heel veel mensen gaan met ons meedoen: studenten, buurtbewoners, buurtorganisaties, vrijwilligers en donateurs. Buurtbewoners zijn blij dat we blijven. Met de KasKantine groeit in de buurt onze ‘commoners community’.”

Bron: Amsterdam.nl
Foto's: Renata Chede