Ambtenaar wordt energiecoach voor !WOON

Door de hoge energieprijzen kunnen veel Amsterdammers wel wat advies gebruiken om te besparen op hun energie. Lesley, medewerker bij gemeente Amsterdam, besloot daarom om z’n steentje bij te dragen. Hij kreeg de kans om naast zijn werk ook energiecoach te worden voor Stichting !WOON.

Stichting !WOON en gemeente Amsterdam sloegen afgelopen winter tijdens de energiecrisis de handen ineen. Veel bewoners vroegen energie-advies aan bij deze stichting die bewoners ondersteunt. Door de grote drukte kunnen ze daar wel wat extra handen gebruiken. Gemeenteambtenaren konden zich inzetten als energiecoach voor Stichting !WOON. Lesley gaat nu iedere donderdag op bezoek bij een Amsterdammer.

Een rugtas vol

Aan een haventje vlakbij centraal station maakt Lesley zich klaar om aan te bellen bij Judith. Zij heeft een aanvraag gedaan voor energieadvies. Lesley: “Ik weet nog niet of Judith al energie probeert te besparen. Daarom heb ik voor de zekerheid genoeg producten meegenomen die kunnen helpen. Na ieder huisbezoek fiets ik nog even door naar het depot van !WOON. Daar vul ik mijn tas weer aan voor de volgende week.”.

Ook besparen op stroom

Snel nadat Judith Lesley heeft ontvangen beginnen ze met het intakegesprek. Samen lopen ze een vragenlijst door zodat Lesley een duidelijk beeld krijgt van de situatie. Judith: “We douchen tegenwoordig veel minder. Eerder deden we dat soms wel drie keer op een dag; in de ochtend, na het sporten en in de avond. Nu douchen we allemaal nog maar één keer en mét een timer van vijf minuten. Heel soms wordt de timer nog vergeten…” Lesley ziet dat er nog dingen verbetert kunnen worden. “Je gebruikt niet veel gas maar het stroomverbruik ligt hoger dan het prijsplafond. Wanneer het elektriciteitsverbruik daalt zal je nog een stuk minder gaan betalen.” Na de intake lopen Lesley en Judith samen de woning door om te bekijken waar ze kunnen besparen.

*Vanaf 1 januari heeft de Rijksoverheid een ‘prijsplafond’ ingesteld voor energie. Een huishouden betaalt een maximale prijs voor het verbruik van gas en energie tot op een bepaalde hoogte. Voor het verbruik boven het plafond betalen huishoudens het tarief zoals opgenomen in het energiecontract. Hier leest u er meer over.

Ledlampen en het tv-kastje

Maar hoe komt het dat Judith zoveel stroom verbruikt? Er zijn een paar dingen die Lesley snel opvallen. “Ik zie dat je tv-kastje een oud model is én in stand-by modus staat. Die combinatie vreet stroom... Het is beter om een nieuw model aan te vragen bij je tv-aanbieder of hem alleen aan en uit te zetten via een stekkerdoos met schakelaar.”
Hierna komt Lesley erachter dat nog niet alle verlichting in het huis ledlampen zijn. Judith: “Gloeilampen, spaarlampen en ledlampen lijken in mijn ogen allemaal op elkaar. Hoe weet ik welke lampen ik moet vervangen?”. Lesley legt uit dat gloeilampen erg heet worden wanneer ze aan staan. Spaarlampen zijn nooit direct op volle sterkte wanneer je ze aan zet. Al snel vinden ze een hete gloeilamp op het kastje naast de tv. Deze kan vervangen worden door een ledlamp die 90% minder stroom verbruikt. Lesley: “Ook als je gloeilamp het nog doet is het zuiniger deze te vervangen door ledverlichting. Een ander voordeel is dat een ledlamp niet heet wordt maar wel direct op de juiste sterkte schijnt.”

Ledlampen


Lesley en Judith gaan samen door de lampenbak waar ze nog een ledlamp vinden.

Als laatste bevestigt Lesley nog radiatorfolie achter de verwarming. Hierdoor ontsnapt er minder warmte de woning uit en stroomt er meer naar binnen. Maar, dit voordeel is wel onder een bepaalde voorwaarde: “Ik zie dat je katten via een open voordeur naar binnen en buiten lopen. De warmte verdwijnt zo met hen mee naar buiten! Heb je al eens nagedacht over een kattenluikje?”

Radiatorfolie


De opmerkingen van Lesley zijn hét duwtje in de juiste richting. Judith: “Ik heb belangrijke inzichten gekregen in hoe ik nog meer kan besparen. Het wordt nu echt tijd om een luikje te laten installeren.”

Vandaag heeft Lesley weer een bewoner van advies op maat kunnen voorzien. Nu op naar het depot zodat hij volgende week weer iemand blij kan maken!

Hoe kan jij dit doen?

Neem contact op met stichting !WOON

Maar een afspraak