Amsterdam heeft meeste deelauto’s

Amsterdam heeft de meeste deelauto’s van Nederland: 11.111 stuks*. Ook groeit het aantal deelauto’s hier het hardst: de stad heeft er afgelopen jaar 2.114 deelauto’s bij gekregen. Maar we willen er nog meer. De trend is: van bezit naar delen. Rijd jij al een deelauto?

Autodelen heeft veel voordelen: het is flexibel, je gaat bewuster kiezen tussen bijvoorbeeld de fiets, het openbaar vervoer of de auto, vaak zijn de kosten lager (autobezit is nu eenmaal duur), je hebt geen gedoe met parkeren en het is sociaal en duurzaam.

Allerlei mogelijkheden

Commerciële bedrijven bieden deelauto’s aan, maar ook de buurman even verderop. Sommige deelauto’s hebben een vaste parkeerplaats en er zijn deelauto’s die je gratis kunt parkeren in de hele stad. Steeds meer deelauto’s zijn elektrisch.

Zakcentje

Of een deelauto voordelig is, hangt af van hoe vaak en hoeveel kilometers je rijdt. Wil je toch een eigen auto hebben? Denk er eens aan om hem te delen. Dat levert ook een leuk zakcentje op. Af en toe aanbieden heeft geen gevolgen voor de belasting.

Trend: van bezit naar delen

Het gaat goed met de autodelers. Er zijn er steeds meer, en de trend is nog meer groei. Landelijk is het aantal gebruikers gestegen naar ongeveer 730.000. Het doel, 700.000 deelautogebruikers in 2021 (Greendeal Autodelen II) is dit voorjaar bereikt, een jaar eerder dan voorzien.

Verdere groei

Het meest populair zijn de auto’s van particulieren als deze niet in gebruik zijn. Zakelijk een auto delen groeide het snelst in aanbod. Daarna komen de (groepen) bewoners die onderling een auto delen.

Goed voor de stad

Autodelen is goed voor de stad. Amsterdam groeit en de straten worden drukker met fietsers, scooters en geparkeerde auto’s op straat. Er komt weer ruimte vrij als er minder auto’s rijden en geparkeerd staan. De stad wordt beter bereikbaar, de lucht wordt schoner.

Meer weten

Meer weten over aanbieders?

*Amsterdam heeft de meeste deelauto’s van Nederland: 11.111 stuks, bron kennisplatform Crow, maart 2020.

Bron: Amsterdam.nl