Amsterdam wil minder voedselverspilling

Amsterdam komt in actie tegen voedselverspilling. Er wordt te vaak voedsel weggegooid.

Gemeente Amsterdam wil voedselverspilling voor 2030 met 50 procent minder verminderen. Jij kunt daarbij helpen. Vooral in de komende Verspillingsvrije Week! We zijn steeds bewuster bezig met het voorkomen van voedselverspilling; maar liefst 8 op de 10 Nederlanders is bereid om hier aan bij te dragen. In de Verspillingsvrije Week van 1 tot en met 7 september 2020 stimuleren we de consument om een extra stapje te zetten om voedselverspilling te voorkomen.

41 kilo per jaar

Per persoon wordt tot wel 41 kilo per jaar aan eten weggegooid. Dat is zonde en onnodig. Want eten is om op te eten, niet om weg te gooien. Het is niet alleen zonde van het geld, maar ook van de energie. Energie die wordt gebruikt om het voedsel te produceren, te vervoeren en te koelen.

Koop en kook bewust

Minder voedsel verspillen is heel makkelijk: koop bewust in. Maak bijvoorbeeld een lijstje met de dingen die je nodig hebt. Koop het liefst lokaal en van het seizoen. Dat is duurzamer. Kook alleen wat je echt gaat opeten door vooraf bijvoorbeeld pasta of rijst af te wegen of een maatbeker te gebruiken.

Speciaal voor de verspillingsvrije week delen we op de schoolwerktuinen in Amsterdam aan de kinderen van groep 7 en 8 maatbekers uit en krijgen bijna 7.000 kinderen een sticker voor in de koelkast thuis.

Tips tegen verspilling

Bewaar voedsel dat je over hebt op een goede manier. Zoals komkommer, paprika en tomaat juist buiten de koelkast. Appels, druiven en broccoli juist in de koelkast. Er is een handige koelkaststicker zodat je niet meer hoeft te twijfelen hoe je voedsel het beste kunt bewaren. Speciaal voor de verspillingsvrije week kun jij deze sticker de komende weken gratis ophalen bij jouw stadsdeelkantoor, op = op.

Creatief met oud brood

Wie toch voedsel overhoudt, kan creatief zijn; je kunt van oud brood bijvoorbeeld tosti’s maken of croutons voor in de salade. Of je houdt een ‘restjesdag’, waarop je de dingen eet die over zijn gebleven. Bak een ‘harvest cake’ van groenterestjes of maak een smoothie of jam van oud fruit. Zo maken we met deze week Amsterdam weer een beetje meer #verspillingsvrij!

Meer weten

Ga naar de website van Samen Tegen Voedselverspilling voor meer informatie, inspiratie en praktische tips.


Bron: Amsterdam.nl