Amsterdam zet de toon met circulaire wijken Buiksloterham, Strandeiland en Buiteneiland
Het is de Week van de Circulaire Economie. Een goed moment om te kijken hoe in Amsterdam de circulaire wijk tot stand komt. Circulaire woonwijken worden namelijk de nieuwe norm. Buiksloterham zet als ’s wereldse eerste circulaire woonwijk de toon en op IJburg maken de circulaire eilanden Strandeiland en Buiteneiland hun opwachting. Kijk zelf maar!
Bouwmaterialen hergebruiken
Doorbouwen zoals we altijd deden, is niet langer houdbaar. De productie van beton is verantwoordelijk voor meer dan 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Als de cementindustrie een land was, dan zou het de 3e uitstoter zijn ter wereld, na China en de VS.
We moeten dus naast energie ook duurzaam omgaan met de bouwmaterialen van onze huizen. Dat betekent meer bouwen met hergebruikte stenen en natuurlijke producten zoals hout. Het voordeel van hout is ook nog eens dat het werkt als CO2-opslagsysteem. Het hout heeft namelijk als boom CO2 opgenomen, dat dit voor altijd blijft opslaan, mits het niet verbrand wordt.
Circulair bouwen betekent ook dat we nadenken over de losmaakbaarheid van trappen, balken en wanden. Deze zijn na de sloop dan weer goed herbruikbaar in andere woningen.
Nieuwsgierig naar de woonwijk van de toekomst?
Maak een stadswandeling langs circulaire gebouwen in Buiksloterham.