Amsterdam zet in op circulaire houtbouw

Ze zijn er wel maar je ziet het niet. Gebouwen gemaakt van hout. Tot nu toe bouwden we in onze stad vooral met materialen die je niet kan hergebruiken zoals beton, staal of baksteen. Nu wordt steeds vaker gekozen voor hout. Houten gebouwen slaan CO2 op en verminderen de productie van beton en staal, die te boek staat als zeer vervuilend.

Houten Leeuw Maquette Gemeente Amsterdam

Klimaatverandering

Houtbouw levert hier een forse bijdrage aan het tegengaan van klimaatverandering. Wonen en werken in een houten gebouw voelt ook prettiger aan. Dat zorgt voor een leefbare en schonere stad én draagt direct bij aan de circulaire doelstellingen van de gemeente.

Bouwen met hout is dus energiezuiniger en milieuvriendelijker dan traditionele bouw. En het levert minder afval op, omdat hout meestal kan worden hergebruikt. Bij de productie van houten constructies wordt er gemiddeld minder energie verbruikt dan bij het bouwen met beton en staal. Ook nog eens gunstig voor het milieu!

De voordelen van bouwen met hout

Houtbouw heeft dus nogal wat voordelen.

  • Je kan al in de fabriek beginnen met bouwen. Hierdoor zijn er minder bouwwerkzaamheden nodig op locatie. Dat scheelt o.a. veel (bouw)verkeer en daarmee een hoop stikstof-uitstoot.
  • De totale bouwtijd is sneller dan traditionele bouw.
  • Het materiaal is demontabel en herbruikbaar.

Bekijk welke houtbouw projecten er zijn in jouw buurt.

Amsterdam Noord

Klein Amsterdam is een basisschool in Amsterdam-Noord met een inpandige buitenschoolse opvang. Het gebouw is modulair opgebouwd en bestaat volledig uit hout. Het kan gemakkelijk en snel worden uitgebreid, gedemonteerd en verplaatst. Dankzij de maatvoering (8,7 x 3,3 m) zijn de prefab houten modules makkelijk te transporteren op een gangbare vrachtwagen.

Houtbouw klein noord egbert de boer gemeente Amsterdam

Nieuw West: Rythm house Amsterdam

Dit woonhuis is volledig gemaakt van hout en klaar voor een duurzame toekomst. Door de warmtepomp, de geïntegreerde zonnepanelen, de ventilatie met warmteterugwinning, douchegoten met warmteterugwinning, luchtdichtheid en extra dikke isolatie is het energieverbruik laag én volledig elektrisch.

De woning ligt vlak bij de oude wijk Sloten (onderdeel van Amsterdam) en maakt onderdeel uit van een kleinschalig zelfbouwplan. Aan de Sloterweg stonden voorheen voornamelijk houten schuren en boerderijen. Dit ontwerp past daardoor goed in de omgeving.

Kolenkitbuurt: De houten leeuw

In de Kolenkitbuurt in Amsterdam West verrijst De Houten Leeuw, een complex met 56 studentenwoningen verdeeld over vijf verdiepingen.
Het gebouw is zo ontworpen dat elementen uit elkaar kunnen. Zo kan je de indeling en functie van het gebouw in de toekomst makkelijk te veranderen.
De Houten Leeuw wordt het eerste houten appartementengebouw in Amsterdam voor sociale huur in plaats bijvoorbeeld midden- of hoge huur of een hotel.

Oost: HAUT

HAUT is (nu nog) het hoogste hybride houten gebouw van Nederland én een van de hoogste ter wereld. Het appartementengebouw telt 21 verdiepingen. Met zijn vernieuwende houten hoogbouwconstructie en energie-opwekkende gevels is dit het eerste woongebouw dat een hoogst haalbare duurzaamheidslabel krijgt.

Haut Egbert de Boer Gemeente Amsterdam


Zuid: Well house

Dit najaar start de bouw van Well House. Met 86 meter wordt het een van de hoogste houten kantoorgebouwen ter wereld. De medewerkers wacht een gezonde, duurzame en natuurlijke werkomgeving. Zo vind je op het dak een groene tuin met echte bomen.

Well House Gemeente Amsterdam


Door gebruik te maken van duurzaam geproduceerd hout en te kiezen voor circulaire materialen, wordt de CO2-voetafdruk van Well house geminimaliseerd.


ZuidOost

Tussen de Gooise weg en het Nelson Mandelapark in Amsterdam Zuidoost komt de eerste Nederlandse woonwijk die bijna helemaal van hout is. Behalve woonblokken, komt er ook een basisschool en andere voorzieningen. Deze houten woningen in de Mandelabuurt zullen voor zo’n 2100 mensen thuis gaan worden.

Green Deal Convenant Houtbouw

In de Green Deal Convenant Houtbouw streven we ernaar dat in 2025 één op de vijf nieuwe woningen in de regio Amsterdam van hout wordt gemaakt. We timmeren al flink aan de weg!