Amsterdammer aan het woord | Eerste bio-LNG-installatie van Nederland

Joop Suurmeijer is projectontwikkelaar bij het afvalverwerkingsbedrijf Renewi. Hij vertelt over de eerste bio-LNG-installatie in Nederland in de Amsterdamse haven die organisch afval- en reststromen uit Amsterdam omzet in bio-Liquified Natural Gas. Een primeur waarmee Renewi een nieuw duurzaam product op de markt brengt.

Miljarden bacteriën

“Bij Renewi zamelen we al meer dan tien jaar organische afval- en reststromen in. Dit halen we op bij supermarkten en restaurants in Amsterdam. We zorgen ervoor dat we dit goed scheiden en efficiënt verwerken. Met behulp van onze vergister in het Westelijk havengebied, wordt het omgezet in energie, schoon water en meststoffen voor de akkerbouw. In de vergister zitten namelijk miljarden bacteriën die op een biologische manier het materiaal afbreken”

Bio-Liquified Natural Gas

“Om de verwerking van het organisch afval- en reststromen rendabel te maken en onafhankelijk te worden van subsidies, hebben we gekeken wat er nog meer mogelijk was. Zo zijn we uitgekomen op een nieuw product bio-LNG. Biogas uit de vergister kun je scheiden in zuivere methaan- en CO2-moleculen. Door de methaanmoleculen vervolgens met een nieuwe technologie vloeibaar te maken, wordt de volume 600 keer kleiner dan als het in een gasvorm is en concentreer je de energie die erin zit. Op deze manier maak je bio-LNG (bio-Liquified Natural Gas), een vloeibare, schone en duurzame transportbrandstof voor zwaar verkeer zoals vrachtwagens en schepen.”

Nieuw product in de markt

“De technologie om dit op een ‘kleine schaal’ te doen was nog nergens ontwikkeld. Samen met onze partner hebben we dit mogelijk gemaakt. We kwamen in contact met de oprichter van Nordsol, zij hadden de technologie en samen konden we de installatie bouwen. En dan heb je Shell, die de tankstations heeft voor deze brandstof. Met z’n drieën zijn we het avontuur aangegaan en met dit nieuwe product lopen we voorop in de wereld. Er is op dit moment veel vraag naar bio-LNG in de markt!”

Commercieel succes

“We zijn super trost op ons project en de samenwerking. Het klopt gewoon helemaal. Om een nieuw duurzaam product op de markt te brengen, die ook op commerciële wijze goed werkt moet je de juiste partners vinden. Sterke partners met wie je een gemeenschappelijke visie deelt en er dan vol voor gaan!”

Bekijk meer duurzame initiatieven in de haven van Amsterdam