Amsterdammers leggen zonnepanelen op ongebruikte daken

In Amsterdam zijn veel duurzame initiatieven die door Amsterdammers zelf op poten zijn gezet. Omdat ze denken dat het beter kan. Groener, schoner en toekomstbestendiger. Een van die initiatieven is coöperatie Zuiderlicht. Zuiderlicht legt zonnepanelen op ongebruikte daken, samen met Amsterdammers die bijvoorbeeld zelf geen dak hebben. Dat doen ze met elkaar en voor elkaar. De coöperatie is hard op weg naar 800 leden. Aukje van Bezeij is een van de actieve leden en vertelt.

Een energiecoöperatie is een initiatief van lokale bewoners, die de handen ineenslaan en aan de slag gaan met duurzame, lokale energie. Bijvoorbeeld door samen te investeren in de opwekking van zonne- of windenergie. Elke Amsterdammer kan zich daarbij aansluiten.

De energiecoöperatie

Aukje vertelt over de achtergrond van de coöperatie en hoe het werkt. “Zelf hebben we al jaren zonnepanelen op onze daken. We wisten toen hoe leuk dat was, en hoe eenvoudig. Toen dachten we, ‘waarom leggen we ze niet ook op het dak van onze buren, voetbalclub Arsenal?’ Daarop richtten we energiecoöperatie Zuiderlicht op. Dat is inmiddels 6 jaar geleden.” Het was nog een behoorlijke klus voor de kersverse coöperatie om uit te zoeken hoe je zonnepanelen op een dak van een ander legt. Maar na een zoektocht van bijna 3 jaar werden dan eindelijk de eerste zonnepanelen geplaatst.

Geen dak maar wel een zonnepaneel

Veel Amsterdammers willen graag met zonnepanelen bijdragen aan een schonere stad, maar hebben geen idee hoe ze dat moeten aanpakken. Of ze denken dat het niet kan, omdat ze zelf geen (geschikt) dak hebben. De coöperatie zorgt ervoor dat ook deze ‘dakloze’ Amsterdammers kunnen aanhaken. Aukje: “Voor 1 euro ben je al lid van de coöperatie. Zuiderlicht legt zonnepanelen op grotere daken in de stad, vaak op scholen of sportclubs. Als we alles rond hebben met de gebouweigenaar vragen we onze leden, omwonenden en de gebouwgebruikers om met leningen mee te investeren. Je mag jezelf dan mede-eigenaar noemen van het zonnedak.”

Meer dan schone energie alleen

De energie van de zonnepanelen op zo’n gebouw gaat vaak direct het gebouw in. Op scholen is dat mooi lesmateriaal, daar kan je tijdens lessen veel mee doen. Maar ook buiten scholen om brengen de zonnepanelen méér dan alleen schone energie. “Zo heeft een van onze leden, opa Matt, leningen op naam gezet van zijn 4 kleinkinderen. Hij maakte er zelf een prachtige oorkonde bij. Als mini mede-eigenaren ontvangen zij vanaf volgend jaar ook jaarlijks de rente over hun lening. Afgelopen jaar keerden we 3% uit. Op een lening van € 250,- is dat € 7,50. Voor de kinderen was dat een leuke meevaller, zakgeld van de zon!”

Schone energie

Rijk zal je er niet van worden. “Ach, zegt Aukje, “het is meer dan wat je van de bank krijgt, maar dat is niet ons doel. Het gaat om het opwekken van zo veel mogelijk lokale, duurzame energie. We keren maximaal 5% rente uit aan onze leden. Als we ooit meer winst maken, gebruiken we dat voor nieuwe projecten of bijvoorbeeld technieken om duurzame energie op te wekken. We werken niet alleen aan het opwekken van elektriciteit, maar ook aan buurtwarmte.”

10 oktober, Dag van de Duurzaamheid

De Dag van de Duurzaamheid is ontstaan als initiatief van Urgenda. Dat is een Nederlandse organisatie die Nederland sneller duurzaam wil maken. De gemeente Amsterdam werkt als verantwoordelijke hoofdstad ook graag aan het versneld halen van de klimaatdoelstellingen van 2030/2050. En steunt daarom alle Amsterdamse initiatieven die bijdragen aan schone energie.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de coöperatie Zuiderlicht, kijk dan op www.zuiderlicht.nu. Op de initiatievenkaart van Nieuw Amsterdams Klimaat vindt u nog meer energiecoöperaties en anderen die bijdragen aan een klimaatneutraal Amsterdam.

Bron: Amsterdam.nl