Amsterdammers willen meer groen, de hoeveelheid groen per inwoner neemt nog steeds af

De Gezonde Stad onderzoekt jaarlijks hoe duurzaam Amsterdam is. Dat publiceren ze in de Monitor, die vandaag online komt. De onderwerpen: voedsel, groen, lucht & vervoer, energie, water en circulariteit komen allemaal aan bod.

Veel Amsterdammers zijn zich bewust van het belang van groen. Amsterdammers vinden meer bomen belangrijk voor de stad (86%) en de meesten willen meer bomen in hun buurt. 51% van de Amsterdammers maakt zich zorgen over het feit dat er steeds minder insecten zijn. Een derde van de inwoners staat open voor het verzorgen van groen in hun eigen buurt.

Afname groen in strijd met behoefte van Amsterdammers

Tussen 2018 en 2023 is in Amsterdam 159 hectare aan publiek groen verdwenen. Dat is een daling van bijna 2%. Het aantal inwoners nam in dezelfde periode met 7,5% toe. Groen is met het oog op klimaatverandering van cruciaal belang om een gezond leefklimaat in de stad te behouden. Waar stenen en asfalt warmte vasthouden, helpen bomen en planten de stad koel te houden.

Op extreem warme dagen kan het in Amsterdam nu al 7 graden warmer zijn dan op het platteland. Afgelopen zomer, blijkt uit het onderzoek, had meer dan de helft van de Amsterdammers last van de hitte in de stad.

De gemiddelde Amsterdammer verspilt ruim 60 kilo voedsel per jaar

Ook rondom het thema voedsel blijkt dat een grote groep Amsterdammers zich bewust is van de impact op het milieu en daar naar handelt. Bijna de helft (45%) van alle Amsterdammers vindt dat ze met het eten dat zij kopen invloed hebben op klimaatverandering. Een kwart geeft aan geen vlees te eten. Ook geeft een meerderheid (71%) van de Amsterdammers aan dat ze het liefst vers voedsel uit de regio of het seizoen willen kopen.

Tegelijk blijkt voor veel Amsterdammers duurzaam en gezond voedsel niet toegankelijk. Het voedselaanbod in de stad is erg ongezond en circa 100.000 Amsterdammers hebben mogelijk te weinig geld voor gezonde voeding.

In Amsterdam wordt jaarlijks per persoon zo’n 60 kilo voedsel verspild. De gemiddelde vuilniszak bestaat voor een kwart uit nog eetbare voedselresten, zoals brood en rijst. Op het gebied van voedsel en duurzaamheid zijn dus nog flinke stappen te maken.

Bekijk de hele Monitor op de website van de Gezonde Stad.

Kom ook naar het pakhuis de Zwijger en praat mee

Een gezonde stad zonder (voedsel)verspilling

In Nederland wordt jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel weggegooid. Dat is genoeg om 5 miljoen mensen een jaar lang van eten te voorzien. Hoe zorgen we in onze eigen stad voor minder voedselverspilling?

1 februari 2024, 20.00 - 22.00 uur