Aroundtown ontvangt certificaat Dak van de Maand oktober

Het is vrijdagmiddag 30 oktober 16.00 uur en we bevinden ons virtueel op het dak van het INIT gebouw op het Oosterburgereiland. Ook wij hebben te maken met de aangescherpte regels, dus vindt voor het eerst de uitreiking van het Dak van de Maand online plaats. De stemming is er niet minder om. We ‘staan’ immers op een van de grootste zonnedaken van Amsterdam.

De grootste daken van de stad

Ook wethouder Marieke van Doorninck is van de partij. Het Dak van de Maand oktober is namelijk een van de 100 grootste daken in Amsterdam. De gemeente heeft de ambitie uitgesproken om voor eind 2022 250 MW aan duurzame energie op te wekken in de stad. Dit komt overeen met circa 1 miljoen zonnepanelen. De 100 grootste daken van Amsterdam zijn samen goed voor circa 15% van de zonpotentie op daken in Amsterdam.

Voorlopers in het vastgoed

“We hebben voorlopers als vastgoedbedrijf Aroundtown nodig die verduurzaming hoog op de agenda hebben staan. Dat is niet vanzelfsprekend, aangezien duurzaamheid niet de corebusiness is van Aroundtown. Dit geldt voor veel bedrijven, vandaar dat Aroundtown een prachtig voorbeeld is om anderen te inspireren”, laat wethouder Marieke van Doorninck weten in haar speech.

Hoewel het dak een mooie kans was om te benutten, was het niet vanzelfsprekend dat het ging lukken. Het dak is namelijk onderdeel van een VVE, waar veel belanghebbenden bij betrokken zijn. Dat het gelukt is, maakt dit dak dan ook terecht het Dak van de Maand.

Wij gaan door

“Elk project is anders, met zijn eigen unieke uitdagingen en kansen. Op een eiland als Oostenburgereiland, met veel nieuwbouw, is het belangrijk om goed samen te werken met alle belanghebbenden. Je moet ’out of the box’ denken en creatief zijn om tot het meest optimale resultaat te komen.”, zegt Lisette Meijer, projectleider Aroundtown. “We zijn blij met het resultaat en alles wat we hiervan geleerd hebben, zodat we dit kunnen gebruiken voor onze andere gebouwen die we uiteraard ook van zonnepanelen willen voorzien.”

Energie voor 275 huishoudens

In samenwerking met EigenEnergie.net, Zoncoalitie en IP Innovate Power GmbH heeft Aroundtown, de eigenaar van gebouw INIT, 2.304 zonnepanelen geïnstalleerd. Het gebouw ligt aan de Jacob Bontiusplaats in Amsterdam. De opgewekte energie komt overeen met ca. 275 huishoudens aan elektriciteit per jaar. Als een van de grootste daken van Amsterdam heeft de installatie een totaal vermogen van circa 857.000 Wp.

Ambassadeur

We sluiten de bijeenkomst af met het virtueel overhandigen van het certificaat. “Mogen we jullie inzetten om andere grote daken over te halen tot het installeren van zonnepanelen?” vraagt wethouder van Doorninck op de valreep. Uit drie schermen kwam een volmondig ‘Ja!’. Een mooie afsluiting van het Dak van de Maand oktober.

Zon op jouw grote dak?

Ben jij eigenaar van een groot dak in Amsterdam en wil je ook profiteren van duurzame zonne-energie? Neem contact op met projectmanager zon Art van der Giessen van gemeente Amsterdam [email protected]. We helpen je graag verder.