Bespaar energie met de VvE

Sinds Stijn Thiecke het voorzitterschap van zijn VvE overnam, zag hij de energie- en gaskosten steeds verder stijgen. Ook merkte hij dat, ondanks de hoge duurzaamheidsambities van zijn VvE, het niet van de grond kwam om er ook echt iets mee te doen. Dat moet veranderen volgens Stijn.

“Ik wilde twee dingen aan elkaar koppelen: onze hoge ambities en tegelijkertijd onze energiekosten omlaag krijgen. Daarnaast vind ik het ook leuk om bezig te zijn met hoe we het een beetje mooier, beter, groener en toekomstbestendig kunnen maken. Dáár krijg ik energie van.”

Monumentaal pand

"Eerder waren we alleen bezig met wat er minimaal moest gebeuren aan onderhoud. Maar dat willen we veranderen. Het grootste probleem bij ons is dat de wil er wel is, maar geen actie. Dit heeft meerdere redenen. Zo liepen we tijdens algemene leden vergaderingen (ALV) vaak vast op fabels. Zo dachten we eerst dat, omdat we in een monumentaal pand in het centrum wonen, het niet mogelijk is om zonnepanelen te plaatsen. Maar dit is bij de meeste panden wel mogelijk."

"Een ander probleem waar we tegen aanliepen, was dat onze basis nog niet op orde was. Onze administratie deden we nog ouderwets op papier en we hadden geen Meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Ik ben toen naar een VvE bijeenkomst van Stichting !WOON geweest. Dat was heel nuttig, want het kan behoorlijk lastig zijn hoe VvE’s werken. Met aandeelhouderschap, hoe verschillende potjes werken, met opsplitsen et cetera. Daarna ben ik begonnen met het digitaliseren van onze administratie met onder andere een gratis online beheerprogramma en nu zijn we ook begonnen met het proces om een Groen MJOP op te stellen."

VvE energieadvies

"Een tijdje geleden las ik in het Parool een artikel over het Green Light District. Dit project wordt deels begeleid door de Groene Grachten. Aan de hand van het artikel dacht ik: ik wil een energieadvies. Op deze manier zijn we betrokken geraakt met de Groene Grachten. Waar we vroeger altijd vast liepen door het gebrek aan kennis, weten zij precies hoe het werkt en wat er allemaal mogelijk is. Ze gaan ons helpen met het uitkiezen van een partij om onze MJOP op te stellen en straks helpen ze ook met het vergunningsproces."

"Maar waar wij vooral heel erg blij mee waren was informatie over ons energieverbruik. Zo kwamen we erachter hoe hoog ons verbruik was in vergelijking met andere vergelijkbare panden. Dat rapport heeft voor veel bewustwording gezorgd en heeft de urgentie echt aangewakkerd om actie te ondernemen. Ook kwamen we erachter dat onze leverancier helemaal onderaan de lijst staat van groene energie. We zijn toen meteen overgestapt en we hebben nu ook een slimme meter."

Eerste stappen

"We hebben al een aantal stappen genomen om te verduurzamen. We zijn begonnen met het aanschaffen van ledlampen, het isoleren van leidingen en dubbele beglazing voor onze ramen. Dit zijn deels ook voorbereidingen om op lange termijn van het gas af te kunnen. Maar we zijn nog niet klaar voor grote renovaties. Daarom zijn sommige stappen best lastig om te doen. Dit moet eigenlijk allemaal tegelijkertijd, maar we zijn pas net echt begonnen. De rapporten zijn er, maar nu moeten we de echte stappen nemen. Wat nog erg spannend is, omdat we onze maandelijkse bijdrage moeten verhogen om onze duurzaamheidsambities te halen. Dit bespreken we bij onze volgende ALV.”

Tips voor het verduurzamen van uw VvE

"Mijn tip aan andere VvE’s zou zijn: zorg dat je eerst de basis op orde hebt, check wat de ambities zijn binnen jouw VvE en ga dan aan de slag! Zoals het aanvragen van een gratis energieadvies via de gemeente of door het maken van een Groen MJOP.”

Zelf aan de slag

Veel Amsterdammers wonen in appartementen in oude gebouwen. Wanneer het gebouw niet duurzaam is, kan de energierekening behoorlijk oplopen. VvE’s die hun pand willen verduurzamen krijgen gratis energieadvies van de gemeente. Voor meer informatie over het verduurzamen van jouw VvE en het maken van een afspraak voor gratis energieadvies, kijk op www.amsterdam.nl/vve.