Rene Bakker van hoveniersbedrijf HOEK: Beter leven met groen!

In Noord op steenworp afstand van de pont is een compleet nieuwe wijk verrezen: Overhoeks. De moderne en hoge gebouwen kenmerken zich door veel glas, lichte steensoorten en grote groene zones tussen de verschillende blokken en er middenin. Bijna ieder gebouw heeft in het hart een tuin. HOEK, een duurzaam groenbedrijf, legt deze tuinen aan om de biodiversiteit in de wijk te bevorderen.

Een vochtig dak op de begane grond

Bakker: “We staan hier op een daktuin. Het dak van een parkeergarage onder de grond. Het dak is dus gelijkvloers aan de begane grond, maar het is een dak dat regenwater vasthoudt... En dat is precies wat er de laatste jaren veranderd is aan het hoveniersvak: er komt veel meer techniek bij kijken. Zo is klimaatadaptatie, circulariteit en biodiversiteit veel belangrijker geworden en dat vergt een heel andere manier van hovenieren.

Rene Bakker in een tuin op Overhoeks

“Dat is misschien wel het belangrijkste duurzame aspect van deze tuinen, dat je er geen water voor nodig hebt. Als het dak vol is, wordt het regenwater geloosd via de overstort in waterdoorlatende kratten in de grond aan de zijkanten van het gebouw. Deze kratten geven het water geleidelijk terug aan de grond wanneer deze droger wordt. Het gaat dus niet het riool in. Zo ontlast je de waterafvoer van de stad weer.”

Duurzaamheid bij HOEK

“Naast dat we met minder water werken, zetten we ook in op biodiversiteit. Zo hanteren we op veel plekken een selectief maaibeleid: je laat stukken gras en vegetatie staan. Daardoor kunnen de dieren zich verschuilen en blijft er meer voedsel voorradig, omdat je niet alles in een keer weghaalt. En we zaaien meer tweejarige planten in de grond: We leggen bonte bermen aan met meerjarige bollen en bloemen, zaden en stinseplanten. Voordeel hiervan is dat deze soorten zich gemakkelijk vermeerderen. Ook dat bevordert het leven in het groen. En je creëert er een meer natuurlijke look mee.

"Het mooiste aspect aan het werk is dat groen het leven gewoon mooier maakt. Als je een middag aan een tuin werkt ziet het er zo snel weer mooier uit! Je bent de hele dag buiten bezig."

Loopbaanperspectieven

Er zijn verschillende mogelijkheden als je bij HOEK aan de slag gaat. Bakker vertelt: “Je komt 2 weken proefdraaien en als het bevalt, kijken we waar je interesse ligt. Er is zoveel verschillend werk: Van calculator en werkvoorbereider tot aanleg- of onderhoudshovenier. Je kunt je ook specialiseren in natuurlijke speelplaatsen, de aanleg van daktuinen of biodiversiteit.

Salaris

Je kunt er ook voor kiezen om een leer-, werktraject te doen via TRI: Groei in groen op MBO-4 niveau. Dat duurt 3 jaar en je verdient dan zo'n €2.075,00 bruto (startsalaris bij 21 jaar, conform hoveniers cao). Na je opleiding verdien je tussen de € 2.380 en € 2.710 bruto als hovenier. Ook hier zijn nog weer diverse groeimogelijkheden, zoals doorgroei naar allround hovenier. “

Baan met toekomst

Ook interesse in een baan in het groen? Baan met Toekomst bemiddelt en begeleidt mensen met en zonder ervaring naar een baan in het groen, bouw en techniek. Wij werken samen met een groot aantal werkgevers en opleiders. Zo kunnen wij een geschikt traject vinden voor al onze kandidaten. Of dat nou een directe plaatsing is bij een bedrijf, een leer- werktraject of een omscholing via een opleider. Er zijn vele mogelijkheden. Meer informatie: www.amsterdam.nl/baanmettoekomst.