Bezoek een volkstuinpark en laat je inspireren

De zomer is een heerlijke tijd om in Amsterdam door te brengen. Mooi weer nodigt uit om het groen op te zoeken, bijvoorbeeld in een natuurgebied of park. Of bezoek eens een van de vele volkstuinparken, open voor iedereen. Ze zijn nu op hun allermooist.

Een volkstuinpark is een heel bijzonder park. De paden en velden zijn openbaar toegankelijk, maar de tuinen zelf niet. Die zijn verhuurd aan tuinders, die er hun eigen paradijsje van maken. Dat kan een moestuin zijn met groenten en fruit, maar ook een prachtige siertuin, compleet met huisje. Elke tuin is anders en wordt gekoesterd door de tuinder. Vanaf de paden zijn de tuinen goed zichtbaar, zodat bezoekers mee kunnen genieten van de inspanningen van de tuinders.

Een ‘buiten’

Brenda Poppenk (49) heeft sinds 6 jaar een volkstuin van zo’n 300 vierkante meter op volkstuinpark Nieuwe Levenskracht, in de Watergraafsmeer. “We hebben thuis alleen een balkon, dus het leek me heerlijk om een ‘buiten’ te hebben. Ik wist niet veel van tuinieren en het is een uitdaging om zo’n tuin bij te houden. Maar het lukt steeds een beetje beter. We experimenteren met wat groente en een paar fruitbomen en ik probeer extra planten neer te zetten die aantrekkelijk zijn voor insecten.”

Praatje maken

Brenda ziet regelmatig mensen over het tuinpark wandelen. “Soms weet ik niet of het bezoekers of tuinders zijn, ik ken niet iedereen hier. Maar ik vind het wel leuk als mensen uit de wijk langskomen. Dat maakt ons tuinpark nog levendiger. Ik knoop ook graag een praatje aan om iets te vertellen over mijn tuin en over het tuinpark.”

Verstopt

“We liggen een beetje verstopt achter de sportvelden, maar zijn van april tot en met september elke dag open. Je kan hier fijn wandelen, bijvoorbeeld langs de broeihoop voor ringslangen, de eco-oevers, de bijenkasten en de kruidenmuurtjes. Er is een speeltuin en een kantine. Daarnaast organiseren we allerlei activiteiten waar mensen van buiten ook aan mee kunnen doen. Zoals speciale bomen- of vogelwandelingen en kruidenworkshops.”

Bezoekersinformatie

Er zijn ruim 40 volkstuinparken in Amsterdam. Op amsterdam.nl/volkstuinparken vind je een overzicht, met adressen en openingstijden, én wat voor bijzonders er op elk tuinpark te zien is. Hier vind je ook een link naar de eigen website van de tuinparken, met meer informatie. Je bent van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen op een volkstuinpark bij jou in de buurt.

Eigen huis, tuin of buurt vergroenen

Ben je na een bezoekje geïnspireerd geraakt om je eigen huis, tuin of buurt te vergroenen? De Duurzame Wegwijzer helpt jou op weg. Je vindt er een overzicht met advies, tips en subsidies.