Boeren voor Buren

Boeren voor Buren verbindt Nederlandse boeren en Amsterdammers met een stadspas met een groene stip. Het doel is om deze Amsterdammers iedere week van groente en fruit te voorzien, tegen een lage prijs.

Boeren voor Buren Amsterdam

Het initiatief om Nederlandse boeren te verbinden met Amsterdammers met een kleine portemonnee, is ontstaan door het willen oplossen van de problemen waarin beide partijen kwamen te zitten als gevolg van de Corona crisis. Het doel is Amsterdammers met een stadspas iedere week van groente en fruit te voorzien, tegen een lage prijs. Momenteel worden pakketten van 5, 10 of 16 kilo groente en fruit aangeboden voor respectievelijk €4,95, €9,95 en €14,95.

Een Duurzaam model

De producten komen uit de Flevopolder, rechtstreeks van de boeren. De voedselketen wordt op deze manier zo kort mogelijk gehouden. Boeren voor Buren krijgt van de boeren producten aangeboden die op dat moment volop voorradig zijn. Dit wordt aangevuld met B-keuze producten. Dit zijn bijvoorbeeld een wortel met een ander formaat, een kromme komkommer of een paprika met een zonnebrand plekje. Deze producten voldoen niet aan de supermarkteis. Boeren voor Buren betaalt de boer een eerlijke prijs voor deze producten. En doordat Boeren voor Buren een stichting zonder winstoogmerk is, kan de prijs voor de consument zo laag mogelijk worden houden.

Het streven is om de keten zo kort mogelijk te houden. Dat wil zeggen dat er zo min mogelijk schakels zitten tussen de boer en de consument. Momenteel worden de groenten en het fruit rechtstreeks van de Flevopolder naar Amsterdam vervoerd, waar de pakketten worden samengesteld en verdeeld over de uitgiftepunten.

Een bijzondere samenwerking

Boeren voor Buren is een stichting die ontstaan is uit de samenwerking met o.a. de Rabobank, Stichting Studiezalen en de Gemeente Amsterdam (CTO innovatieteam, circulaire economie, stadspas en armoedebestrijding). Deze samenwerking onderstreept dat voedsel een verbindend thema is, dat dwars door alle beleidsvelden heen snijdt!

Meer weten