Circulaire recyclingfabriek voor koffiedik vestigt zich in Amsterdamse haven

De innovatiehub Prodock in de Amsterdamse haven krijgt er een nieuwe aanwinst bij. Hier start de bouw van een nieuwe recyclingsfabriek voor koffiedik. Het Amsterdam Klimaat en Energie Fonds (AKEF) financiert de opschaling van de technologie. Als de fabriek eenmaal draait bespaart deze even veel CO2 als wat 75.000 bomen in één jaar opnemen.

Gezichtscrème, shampoobars en planken

In de fabriek wordt koffiedik gerecycled tot koffieolie. Deze olie wordt vervolgens verwerkt in producten voor persoonlijke verzorging, zoals gezichtscrème of een shampoobar. Daarnaast wordt de koffiedik gebruikt om koffieblokken van te maken. Van deze koffieblokken kunnen bijvoorbeeld panelen en planken gemaakt worden. Met elke ton koffiedik die de fabriek verwerkt, wordt 400 kg CO2 bespaard. Dat is evenveel als 16 bomen in een jaar opnemen.

Koffiedik als grondstof

Ongeveer 1% van een koffieboon komt terecht in een kopje koffie. De overige 99% is koffiedik, dat nu weggegooid wordt. In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 250.000 ton koffiedik geproduceerd. Door de huidige verwerking van dit "koffieafval" gaan waardevolle grondstoffen verloren en wordt 8,5 miljoen kg CO2 per jaar uitgestoten. De fabriek brengt daar verandering in en zet koffiedik om in 100% circulaire en natuurlijke ingrediënten.

Amsterdam Klimaat en Energie Fonds (AKEF)

Het AKEF is opgericht door de gemeente Amsterdam. Zij financiert projecten die een bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2 uitstoot van de stad en een positieve impact hebben op het milieu. De koffiedikrecyclingfabriek past perfect in de circulaire strategie van de gemeente Amsterdam. Initiatieven als deze helpen de stad om een van de leidende circulaire hubs in Europa te worden.