De Aanlegmarkt: een varende markt met lokale voedselproducenten | zondag 18 september op de grachten

Aanstaande zondag trekt een marktkaravaan door en langs de Amsterdamse grachten, met bijzondere schepen vol lokale voedselproducenten en lokaal eten. De markt zal aanleggen bij de Diaconie (11:00-13:00), Mediamatic (14:00-16:00) en de NDSM-werf (17:00-19:00). Bij elke aanlegplek kunnen consumenten hun lokale voedsel kopen én in gesprek gaan met de boeren tijdens een Marktberaad (12:00, 15:00, 18:00).

Behoefte aan een nieuwe markt

MOMA en Stichting Grond Verbond varen door de Amsterdamse grachten met indrukwekkende schepen vol lokaal eten en lokale boeren. De stikstofcrisis en een drastische afname van de biodiversiteit en de stijgende voedselprijzen: allemaal redenen om de voedselketen te veranderen. Om boer en burger dichter bij elkaar te brengen en om lokaal voedsel toegankelijk te maken. Zo openen de waterwegen van Amsterdam voor de Aanlegmarkt. Een experiment om een oud idee op nieuwe markt te brengen, want kooplui voeren vroeger ook al de gracht op om hun waar te slijten.

Ouderwets parlevinken met lokaal voedsel

Zoals vroeger voedsel van boerderijen rondom Amsterdam naar de stad werd gebracht, over het water, brengt ook de nieuwerwetse melkboer lokaal eten weer naar de stad. Maar dan in een fris jasje: de boeren en voedselproducenten varen mee. En je kan als stedeling meepraten met de boeren over alternatieve voedselketens. Er is muziek, activiteiten voor kinderen en een marktbakfiets . Daarbovenop zijn er geen vaste prijzen van de producten: consumenten mogen zelf bepalen hoeveel ze het voedsel waard vinden.

aanlegmarkt met marktberaad

Route

Op zaterdag 17 september start de zeiltocht naar Amsterdam vanaf boerderij Buitenverwachting in Hoogmade. Voedsel wordt uit de buurt opgehaald en op het schip geladen: onder andere kaas van regeneratieve boerderij de Eenzaamheid van Joost van Schie, en Kalfvolle melk van Boerderij Boterhuys van Gerard en Mieke Mul, waar het kalf bij de moederkoe blijft.

Op zondag wordt de vloot vergezeld door extra schepen (o.a. van Rederij Lampedusa), een aantal rijdende voertuigen en nog meer vooruitstrevende voedselproducenten en trekt als een karavaan naar Amsterdam. Tijdens de eerste stop leveren ze als eerst hoogwaardige lokale producten aan een groep die veel baat heeft bij gezonde voeding; de ongedocumenteerde mensen die komen eten bij het Wereldhuis van de Diaconie. Daarna kan de rest van Amsterdam hun lokale voedsel kopen op deze drijvende markt.