De aardgasvrijbus rijdt door Amsterdam!

Heb jij de aardgasvrijbus al gespot? In en rond deze elektrische bus informeren wij bewoners over aardgasvrij en hoe je energie kan besparen. De bus stond al op het Wilhelmina Gasthuisterrein, de Confuciusbuurt, de Van der Pekbuurt, de K-buurt, de Molenwijk en de Venserpolder. Ook de komende periode staat de aardgasvrijbus in een aantal buurten. Je ontvangt van ons bericht als de bus bij jouw in de buurt staat.

De aardgasvrijbus in de Confuciusbuurt. Fotograaf: Karen Veldkamp

Buurt voor buurt

aardgasvrijbus

In 2040 wil Amsterdam aardgasvrij zijn. Dat gebeurt niet in één keer. Daarom gaat de stad buurt voor buurt van het gas af. De weg naar een aardgasvrije buurt is overal anders. Dat zorgt voor veel terechte vragen en zorgen bij bewoners. Met de aardgasvrijbus zijn we zichtbaar en kunnen we bewoners persoonlijk te woord staan en vragen beantwoorden.

Makkelijk contact

Annette Schermer is projectleider van het KetelhuisWG, het bewonersinitiatief van het Wilhelmina Gasthuisterrein. Hun plan is om aardgasvrij te worden. Annette gebruikte de bus al twee keer: “Door de bus te gebruiken zijn we écht zichtbaar op een laagdrempelige manier. Mensen komen langs wanneer ze daar zelf zin in hebben. Het is geen bijeenkomst waar je een paar uur voor vrijmaakt.”.


De aardgasvrijbus op het Wilhelmina Gasthuisterrein

De laatste keer plaatsten Annette en haar collega’s de bus op een slimme plek. Namelijk, voor de brug richting de Ten Katemarkt. “Mensen liepen naar de zaterdagmarkt voor boodschappen. De bus zorgde voor nieuwsgierigheid en veel mensen stopten voor een praatje. Sommige buurtbewoners bleven wel een paar uur. De gesprekken gaan niet alleen over KetelhuisWG. Er ontstaat meer verbinding in de buurt.”.

Die dag was het een komen en gaan van bewoners “Door alle gesprekken met de bewoners was het druk. Het plan was om pannenkoeken te bakken op de inductieplaten voor de bus. Daar was helaas geen tijd voor. Een bewoner van het terrein besloot te helpen en bakte ze zelf. De reden? Ze had nog niet ontbeten. Zo makkelijk is het contact.”.

Opvallend en flexibel

Alles aan de bus lijkt groot te zijn en hierdoor is hij erg opvallend. Maar, de bus kan niet (milieu-)vriendelijker dan dit. Op het dak zijn zonnepanelen te vinden waardoor de bus schone energie met zich meeneemt. Zo is koffiezetten en koken erg makkelijk op iedere locatie. En doordat de bus zichzelf zo makkelijk verplaatst kan hij bij zoveel mogelijk bewoners langs.

Contact met woningcorporatie

Sander Willemsen gaat als regisseur energietransitie in stadsdeel Zuidoost vaker met de bus mee: “Ik zorg ervoor dat er een plan komt om de buurt aardgasvrij te maken. Daarvoor moet iedereen goed geïnformeerd zijn. Door de aardgasvrijbus kan ik bewoners direct met hun woningcorporatie in contact brengen. Want de corporatie staat ook bij de bus. Als dit met een online formulier moet duurt dat veel langer.”.

Sander laat weten dat de manier waarop de bus eruitziet ook erg belangrijk is: “Hij valt op, is vriendelijk en open. Mensen zitten binnen voor een lang gesprek of staan buiten voor een kopje koffie. Aardgasvrij is een ingewikkeld onderwerp. Door inductiekookplaten te gebruiken zien de bewoners hoe het is om elektrisch te koken en aardgasvrij te leven.”.

Karels Karavaan

KarelsKaravaan Gemeente Amsterdam

De aardgasvrijbus is onderdeel van Karels Karavaan. De Karavaan bestaat uit meerdere elektrische voertuigen. De grote en kleine bussen zet de Karavaan in op festivals en evenementen. De Karavaan noemt zichzelf “een rijdend uithangbord voor een groene toekomst”. Karels Karavaan is ontwikkeld door kunstenaarscollectief ‘Moving Arts Project’.

De aardgasvrijbus wordt ingezet in buurten waar actief gewerkt wordt aan het aardgasvrij maken van de buurt. Als de bus langskomt in jouw buurt word je uitgenodigd om langs te komen.


Wil je meer weten over het aardgasvrij proces van jouw buurt?

Vul dan de postcodezoeker in

Ga naar de pagina van Amsterdam Aardgasvrij.