De Amsterdammer aan het woord | Chris

Chris is gezondheidscoach, wijkverpleegkundige en mindfulness trainer.

“Mijn partner en ik hebben zelf geen kinderen, maar er zijn meer mensen en kinderen die willen leven op deze wereld. Ik voel me heel betrokken en ik bedenk vaak hoe ik bij kan dragen aan een gezonde en leefbare wereld."

"Ik maak me weleens zorgen hoe het hier zit met de bodem- en luchtkwaliteit. Ik merk ook dat andere mensen hier best veel stress om hebben. Ze weten dan niet zeker of de lucht om hun heen schadelijk is. Wijzelf wonen hier heel mooi in Noord, maar er is wel een fabriek bij ons direct om de hoek. Ik weet niet precies wat er uit komt en of het schadelijk is."

Zonnepanelen

"Ons huis heeft zonnepanelen. Het is fijn om in ieder geval al minder afhankelijk te zijn van gas. Vijf jaar geleden moesten we de ketel vervangen. Toen heb ik heel erg zitten twijfelen wat we moesten doen. Want uiteindelijk moeten we van het gas af. Destijds was er nog minder bekend hierover. We hebben toen toch maar voor een HR ketel gekozen. Zo’n warmwaterpomp vind ik interessant, maar daar weet ik te weinig van af. Nog meer zonnepanelen aanschaffen? Misschien kunnen we dan klimaatneutraal worden."

Portret Chris die kippen voert in haar tuin. Foto uit Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal

Grote vervuilers en het individu moeten bijdragen

"Thuis scheiden we ons afval en hebben we een compostbak. Maar soms vraag ik me wel af hoeveel zin het heeft om dit als burger te doen. Worden de grote vervuilers in de stad wel aangepakt? Hoe zit dat met het AEB? Ik geloof wel dat je als persoon ook moet bijdragen, maar laat niet alles aan het individu over."

Bron: Amsterdam.nl | Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050