De Amsterdammer aan het woord | Dijan

Dijan is expat en zonne-energie specialist bij Sungevity.

“Toen ik opgroeide in Latijns-Amerika heb ik de negatieve effecten van klimaatverandering van dichtbij gezien, zoals waterschaarste en luchtvervuiling. Ook heb ik gezien hoe belangrijk een eerlijke en sociaal inclusieve transitie naar een duurzame wereld is. Duurzaamheid is internationaal en CO2 kent geen grenzen. Maar er zijn grote verschillen tussen landen, groepen en culturen."

"Ook in Amsterdam zijn er verschillen tussen mensen en hun (duurzame) opties. De gemeente moet proberen dit verschil zoveel mogelijk te dichten. Zo zijn er al een paar projecten waar mensen, zonder bruikbare daken, goedkoop zonnepanelen kunnen kopen of huren. Maar de gemeente zou nog meer kunnen doen. Zo zijn er een aantal plaatsen, zoals in Amsterdam Noord, waar nog steeds ruimte is om meer zonnepanelen te plaatsen. Dan kun je het voor iedereen mogelijk maken om zonne-energie te hebben. Op dit moment, als je geen eigen dak hebt, kan het een lastig proces zijn om zonnepanelen te krijgen. Je moet veel uitzoeken en de geproduceerde zonne-energie eerlijk verdelen. Mijn gebouw heeft geen zonnepanelen. Ik vind dat dit de verantwoordelijkheid is van de eigenaren om te regelen."

"Via mijn werk bij Sungevity merk ik hoe enthousiast mensen worden van hun zonnepanelen. Het is ook een makkelijke manier om kennis te maken met andere aspecten van duurzaamheid. Zonnepanelen zijn cool om te hebben. Je produceert je eigen energie, het levert uiteindelijk geld op én je helpt het klimaat.”

“Wat ik zo geweldig vind om te zien, is dat als ik de trein neem overal zonnepanelen zie. Het is als een soort duurzame beweging die je steeds verder ziet uitspreiden.”

Bron: Nieuw Amsterdams Klimaat. Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050