De Amsterdamse Energietransitie | Hoe denkt de Amsterdammer hier eigenlijk over?

Deze vraag stelde de gemeente zich afgelopen jaren vaak. Wij kunnen het niet vaak genoeg benoemen: we willen de stad verduurzamen. Door huizen beter te isoleren. Door gebouwen aardgasvrij te maken. Door gebruik te maken van duurzame energiebronnen zoals wind en zon. Maar hoe denkt de Amsterdammer hier eigenlijk over? Wij deden een groot onderzoek onder 1.439 Amsterdammers.

Urgentie

De Amsterdammers voelen de urgentie om te verduurzamen, maar liefst 78% van de ondervraagden maken zich zorgen om klimaatverandering. De meerderheid van de Amsterdammers is financieel gedreven (64%) om te verduurzamen. Daarnaast is het klimaat een sterke motivatie (44%).

Quick Fix

Veel Amsterdammers hebben een quick fix in hun huis gedaan om de energiekosten te drukken. Huurders voelen zich wel vaker belemmerd om ook kleine investeringen te doen.
De hoge kosten vormen een drempel om meer te doen, ook voor eigenaren. Aardgasvrij worden lijkt de meesten nog onhaalbaar. En dat is niet gek, maar liefst 90% van de warmte in de stad is nog altijd afkomstig van aardgas.

Ondersteuning van de gemeente

Veel mensen zijn niet op de hoogte van de ondersteuning die de gemeente kan geven bij het verduurzamen van de woning. Wel vinden ze het logisch dat de gemeente kan helpen om je woning aardgasvrij te maken. Men verwacht een proactieve en leidende rol. Daarbij staat voorop dat de gemeente saamhorigheid, urgentie, visie en daadkracht uitdraagt. We doen dit samen, zonder dwang.

Amsterdammers hebben qua informatie vooral behoefte aan inzicht in persoonlijke kosten en baten. Daarnaast willen zij graag advies voor de eigen specifieke woonsituatie, betrouwbare plannen en advies en overzicht en structuur.
De gemeente evalueert nu de uitkomsten van het onderzoek en gaat een plan maken hoe de werkwijze beter aansluit op de behoefte van de Amsterdammers. Het hele onderzoek kan je hier bekijken.

De duurzame wegwijzer

Ken jij de Duurzame Wegwijzer al? Die helpt je al een eind op weg! Je kan hier je eigen situatie invoeren en zo kijken wat jij zelf al kan doen of aanvragen.